Preminuo Vlastimir Đuza Stojiljković

Legendarni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković umro je danas u Beogradu u 85. godini posle duže i teške bolesti.
Legendarni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković umro je danas u Beogradu u 85. godini posle duže i teške bolesti.

On je preminuo na intenzivnoj nezi Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Proslavljeni srpski glumac primljen je na ovu kliniku još krajem maja, a lečio se od infekcije koja je izazvala slabost organizma. Đuza Stojiljković je inače bio u domu za stara lica "Lug", gde se oporavljao od posledica moždanog udara koji je doživeo u oktobru prošle godine. Svoj 86. rođendan trebalo je da proslavi 30. juna.

Đuza Stojiljković je ovogodišnji dobitnik "Sterijine nagrade" za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture koje dodeljuje Sterijino pozorje.

Profesionalnu karijeru je započeo 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu gde je radio do 1968, nakon čega je prešao u Atelje 212. U BDP se vratio posle deset godina i ostao tamo do 1985, kada je ponovo prešao u Atelje 212, u kom je igrao do penzionisanja 1995. Do nedavno je često gostovao u brojnim predstavama, prvenstveno u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212.

Godine 1983. dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda, a 2001. je dobio Dobričin prsten.Odigrao je 130 uloga.

Na filmu je debitovao 1957. u "Tuđoj zemlji" Jožea Galea. Veliku popularnost je stekao filmom "Ljubav i moda", za koji je otpevao čuvenu pesmu "Devojko mala". Osim te pesme, snimio je još nekoliko koje su objavljene na singl pločama.

Veliku popularnost je stekao ulogom Rodoljuba Rođe Petrovića u seriji "Pozorište u kući". Potom je s Milenom Dravić bio domaćin u šou-programu "Lift za peti sprat". Sredinom 1990-ih je odigrao ulogu simpatičnog italijansko-srpskog plemića varalice Kontea Marija Marka del Tintoreta u seriji "Srećni ljudi", Siniše Pavića.

Đuza je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova, ali je ostao najviše upamćen kao Patak Dača, Pepe le Tvor, Optimus Prajm iz Transformersa i Rafaelo i Leonardo iz Nindža kornjača.

  • 17.06.2015 18:27
    Pocivaj u miru veliki covece.
  • Sale NS

    17.06.2015 17:41
    Velika faca !
    Mnogi ni ne znaju koliki je bio umetnički opus ovog velikog umetnika !
  • gradjanka

    17.06.2015 17:36
    dragi Djuza
    Poslednje zbogom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija