Odbili je za tuđu negu iako boluje od šizofrenije

U prvih devet meseci ove godine, od preko 22.000 zahteva za tuđu negu i pomoć, pozitivan odgovor dobila je tek polovina.
U prvih devet meseci ove godine, od preko 22.000 zahteva za tuđu negu i pomoć, pozitivan odgovor dobila je tek polovina.

Dok u penzijsko-invalidskom fondu kažu da je jedan od razloga veliki broj neosnovanih zahteva, građani smatraju da su zakonske odredbe za dobijanje te vrste pomoći preoštre.

Šezdesetpetogodišnja M. B. boluje od šizofrenije i drugi put je odbijena za dobijanje tuđe nege i pomoći. Porodica koja brine o njoj tvrdi da komisija nije postupila u skladu sa zvaničnom lekarskom dokumentacijom i tako joj uskratila neophodnu pomoć. "Komisija je u obrazloženju napisala da njen defekt kognitivnih funkcija nije teškog stepena, a u izveštaju lekara specijaliste piše da jeste. Ne znam na osnovu koje dokumentacije su oni to zaključili, na osnovu kog pregleda su oni to utvrdili", ističe snaja J. M. za RTS.

Nezadovoljni građani uz besplatnu pravnu pomoć imaju pravo i na žalbu, kažu u PIO Fondu. "Najčešće upućujemo na žalbu ako su nezadovoljni odlukom, koju rešava drugostepeni organ. U okviru te žalbe, ukoliko postoji novi momenat, dostavlja se otpusna lista ili izveštaj o pogoršanju. Postoji pravo u izvršenju žalbe ukoliko su nezadovoljni i tada, i onda se može povesti i upravni postupak", objašnjava načelnik Odeljenja za medicinsko veštačenje Miladin Bujaković.

U Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom Srbije pokrenuta je inicijativa za izmenu postojećeg pravilnika. "Pored promene pravilnika o telesnim oštećenjima, mi ćemo predložiti da se formira radna grupa u kojoj ćemo, ja se nadam, i mi imati predstavnika, zatim da se promeni i sastav komisija koje rade procenu telesnih oštećenja, u tom smislu da sastav bude mešovitog tipa kako bi se zauzeo multidisciplinarni pristup. Dakle da pored lekara bude i predstavnika drugih struka koji će ovaj problem sagledati i celovitije", kaže Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Načelnik Odeljenja za medicinsko veštačenje Miladin Bujaković kaže da je broj ljudi koji traže tuđu negu sve veći i veći i da se kriterijumi preispituju. "Javnost će biti blagovremeno obaveštena jer i tu ne treba raditi brzopleto već u skladu s medicinskim kriterijumima i zakonskim propisima", kaže Bujaković.

Za sada pravo na takvu vrstu novčane nadoknade imaju nepokretni, slepi, dementni, oni koji bez tuđe nege i pomoći ne mogu samostalno da se hrane, oblače i kreću po kući.

  • Borislav

    18.10.2022 08:45
    Zašto nemam pravo
    Moj brat je duševni bolesnik,smanjena mu je radna sposobnost 20%.Ne može da radi ništa teško,ne sme na sunce,ne sme ništa,ima panične poremaćaje,i još puno toga.Da li on ima pravo,kao što tvrde mnogi na neki vid invalidnisti i nege?11.500 hiljada on nema samo za lekove i hranu?Molim savet.
  • Invalid

    30.05.2022 20:49
    Pomozite mi
    Ja sam preživela moždani udar 2011i I imala 2 operacije glave .oštećena mi hipofiza .otad nemam ni jedno čulo. Ne jedem hleb ni jelo .ne vidim 7na blizinu i to se povećava. Zasto se mozak ne računa u oštećenje??u depresiji sam .psihički sam nestabilna. Muž me kupa i daje terapiju .pokušala sam da se ubijem ali me muž čuva. Imam samo 60%telesno oštećenje. Tudju negu me odbili 3
  • Sanela

    19.04.2021 12:30
    Sramota za sbac
    Vece dzubradi nema ko sto ima sabac nase socijalno je katastrofa majka nehoda karcinom dojke ima 3 stepen oni je odbili za tudju negu sramota sta se desava u sapcu kome covek da se obrati sta je ovi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija