Nedostaju nam specijalisti zbog loše zdravstvene politike

Prošle godine Ministarstvo zdravlja odobrilo je više od 1.600 specijalizacija u uže specijaliste, a ove godine odobrene su još 433 specijalizacije.
Prošle godine Ministarstvo zdravlja odobrilo je više od 1.600 specijalizacija u uže specijaliste, a ove godine odobrene su još 433 specijalizacije.


Trenutno se razmatra više od 1.000 novih zahteva za odobravanje specijalizacije u užih specijalizacije lekarima u Srbiji. To je, priznaje i Ministarstvo zdravlja, samo prvi korak u ispravljanju katastrofalne zdravstvene politike koja je vođena prethodnih godina, a čije posledice bi pravo lice mogle da pokažu već 12. oktobra, kada stupa na snagu Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Izmenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, olakšano je odobravanje stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i saradnika. Te izmene su podrazumevale da je ukinuta obaveza od dve godine obavljanja staža po položenom stručnom ispitu, a kao potpuno nova kategorija data je mogućnost nezaposlenim lekarima da se specijalizuju u određenim granama medicine, stomatologije odnosno farmacije. Uvedene su i takozvane volonterske specijalizacije.

Procenjuje se da bi striktnom primenom Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru oko 3.500 lekarki specijalista moralo da se penzioniše, ali za ogromnu većinu njih zamene nema.

Ministarstvo zdravlja tvrdi da se odredbe tog zakonskog akta ne mogu primeniti u zdravstvu, ili barem ne mogu još neko vreme. Jednostavno, Srbija već godinama kuburi s nedostatkom specijalističkog medicinskog kadra u mnogim oblastima, a oni kojima je prošle godine po skraćenom postupku odobrena specijalizacija, za to neće biti spremni ni ove niti naredne godine. Ministarstvo zdravlja tvrdi da će deficitarni specijalisti ostati na radnom mestu sve dok za tim ima potrebe i da neće dozvoliti da se zdravstveni sistem uruši.

S druge strane, svi zaposleni u zdravstvu koji ispunjavaju uslov za odlazak u penziju, a za njihovim radom ne postoji potreba, biće penzionisani. Procenjuje se da će se lako naći zamena za lekarke opšte prakse jer na Birou za zapošljavanje trenutno ima preko 2.000 nezaposlenih lekara.

U Srbiji vlada deficit lekara u pojedinim oblastima medicine, a do toga su doveli, tvrdi doktorka Vesna Joanović, direktorka Lekarske komore Srbije, loša upisna politika na medicinske fakultete i loš sistem podele specijalizacija.

- Nije rađeno sistematski. Sada je nastao vakuum, i jedno vreme ćemo imati problem jer nećemo imati dovoljno stasalih specijalista. Razvijene zemlje u svetu imaju striktne upisne kvote na fakultete u skladu s potrebama zdravstvenih ustanova – objašnjava doktorka Jovanović, dodajući da, ukoliko pojedine specijaliste nema ko da zameni, ustanova treba da odloži njihovo penzionisanje.
  • Boki NS

    03.10.2015 07:22
    Nema tu "zdravstvene politike"... Neće bre niko da radi za 300-400 evra...da mu kasni plata, da ga njakaju a treba 8 do 10 godina fakulteta samo, plus praksa...

    Uskoro ćemo imati samo polu-priučene vidare i medicinske sestre, odoše svi tamo gde je lekar plaćen i gde ne razmišlja da li ima za hleb sutra...a vi mlatite praznu slamu i donosite uredbe i podzakone na kilo...
  • 03.10.2015 07:02
    Loša zdravstvena politika?
    Pa koja je naša politika dobra? Nijedna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija