Srebrna voda i ostali suplementi pod lupom Ministarstva zdravlja

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja ispitaće ispravnost osam dijetetskih proizvoda koji se protivno zakonu reklamiraju kao efikasni u lečenju.
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja ispitaće ispravnost osam dijetetskih proizvoda koji se protivno zakonu reklamiraju kao efikasni u lečenju.

Prodavci preparata "amigdalin B17", "proven", "srebrna voda", "origanol", "vigor", "ženšen", "ulje ajkuline jetre" i "testerasta palma" zapravo lažno reklamiraju te proizvode jer im pripisuju svojstva koja nemaju.

Načelnica inspekcije za lekove Ministarstva zdravlja Jelica Vasić kaže da će svi ti proizvodi proći još jednu kontrolu sanitarne inspekcije kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta.

"To su dijetetski proizvodi i treba prvo proveriti da li su upisani u registar dodataka ishrani. Takođe i da li ih proizvođači pogrešno reklamiraju, odnosno da li im pripisuju svojstva koja nemaju. Sanitarna inspekcija već radi na tome i vrlo brzo ćemo odlučiti da li ćemo ove preparate povući sa tržišta i kazniti proizvođače", navodi Vasić za "Informer".

Reakciju ministarstva podstakla je kampanja za preparat "amigdalin B17" kao borca protiv raka, zatim reklamiranje "srebrne vode" kao preparata koji eliminiše infekcije, "proven" navodno leči krvne sudove i štiti od moždanog udara, itd.

  • 20.10.2015 12:35
    za LOL
    Prijatelju, nemam potrebe bilo kome šta da prodajem, a niti da "lagim". Izneo sam samo svoje iskustvo. Ni manje , a ni više. Poštujem svačiji sud i mišljenje ovde iskazano, a najviše ono, koje je proisteklo iz nekog iskustva( pozitivnog, ili negativnog). Često ljudi imaju potrebu da formiraju stav o nečemu, a da on nije rezultat iskustva. I to je u redu. Nije u redu kada napadate drugog čoveka, a na osnovu takvog stava.
    Svako dobro i pozdrav
  • LOL

    20.10.2015 11:08
    zA lično iskustvo
    Ajde nemoj da lagis nije interesantno.Tu pricu možeš da prodaš detetu od 2 godine ili možda nekoj nepismenoj baki al činjenice su sledeće :srebro našem telu nije potrebno ni u kom obliku, taloženje srebra u organizmu uzrokuje trovanje srebrom.Logika da se srebrna voda pije jer su se nekad koristile srebrne kašike pošto su antibakteriske je blago idiotska, niko te kašike nije jeo već se sa njima jelo.Ljudska glupost je beskonačna.
  • Deki

    20.10.2015 10:08
    Industrija zdrave hrane i alternativna medicina su TAKOĐE podjednako loše kao i farmaceutska industrija!!! Svi žele SAMO PARE. Ima tu i tamo dobrih i lekovitih preparata i kod jednih i kod drugih ali uglavnom su to "šećerne vodice" koje ne leče.
    Podvlačim i jedni i drugi samo žele pare, pljuju jedni druge i to je to.
    Što je najstrašnije, sada će pristalice alternative još više verovati kako je to dobro i lekovite jer žele da ga zabrane...
    Ljudi, mislite svojom glavom i uvek se zapitajte čiji je interes?
    Strašno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.