Otac Serafim: Vladika Kačavenda je silovao dečaka koji se potom razneo bombom

Neverovatne stvari koje su se dešavale u crkvi, surovu realnost kroz koju je prošao uz vladiku Vasilija Kačavendu, ispričao je jedan od njegovih đakona.
Neverovatne stvari koje su se dešavale u crkvi, surovu realnost kroz koju je prošao uz vladiku Vasilija Kačavendu, ispričao je jedan od njegovih đakona. U emisiji na TV Prva, đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, ispričao je svoja iskustva sa vladikom Kačavendom i saznanja o tome šta je vladika radio.

"Kačavenda je silovao dečaka Milića Blažanovića, koga je pozvao u manastir jer nije imao novac da se školuje, obećavši mu nastavak školovanja kasnije", rekao je Bojan Jovanović. Dečak se razneo bombom 1999. godine u svojoj sobi u konaku manastira Papraća.

Otac Serafim tvrdi da se dečak "razneo bombom zbog silovanja vladike Kačavende", a priznao je da je on pomagao u zakopavanju njegovog tela.

Jovanović priča da je, kada je saznao šta sve vladika radi, "postao meta plaćenog ubice". Kako kaže otac Serafim, vladika Kačavenda je pokušao i njega da siluje po dolasku na vladičanski dvor, a nudio mu je stan, auto i put u Rusiju. "Za sklonosti Kačavende se javno znalo, to se prikrivalo, a za sve nas koji smo mu bili bliski mislilo se da smo homoseksualci i tako smo etiketirani", ispričao je otac Serafim u emisiji.

"Po dolasku, rekao mi je da se skinem da vidi kako sam građen, da bi video kakav krst da mi da, šta da obučem. U tom trenutku sam se veoma razočarao. To je bio šok, nisam znao kako da odreagujem. Rekao sam da nema potrebe za time. Počeo je da me dodiruje i hvata pokušavajući da me poljubi", rekao je Jovanović, dodajući da se to potom dešavalo gotovo svakodnevno, a da nikome, ni policiji, niti bilo kome u SPC nije mogao da se obrati iz straha, uveren da su svi oni povezani.

U vladičanskom dvoru odvijali su se "homoseksualni balovi", tvrdi otac Serafim i dodaje da su mu jedne večeri za vreme jednog takvog skupa, rekli da ne izlazi iz sobe. "Sišao sam u kuhinju i uzeo nož. Rekao sam sebi, sada ako dođu da me siluju ja ću se braniti. Tu noć sam proveo u strahu. Čuo sam korake, zatim je neko kucao na vrata. Onda je ušao Kačavenda, pitao me zašto nisam sišao i bio intiman sa njima", priča Jovanović.

Kako je Jovanović ispričao pred kamerama, pokušaja silovanja bilo je više.  On tvrdi i da je vladika u jednom trenutku izdvojio 30.000 maraka i rekao mu da je on kao veroučitelj u stalnom kontaktu sa decom, da ih poznaje, da zna ko od njih nema roditelje i da im daje novac, "po 500 ili 1.000 maraka", da to bude kao pomoć SPC, a potom da ih dovede vladiki da "vladika probere one koji su za njega i njegovo društvo". "Rekao sam mu da ja to ne mogu da radim, da ne mogu da podvodim decu", istakao je Jovanović.

U emisiji je citirano i pisano svedočenje jednog od dečaka koji je, navodno, bio meta vladike Kačavende.

  • @wizer

    19.11.2015 08:13
    FYI
    Teslin otac je bio pravoslavni sveštenik.
    A floskule tipa "ima i gorih od nas" ne opravdavaju loše ponašanje, bilo čije, a po najmanje crkvenih velikodostojnika koji bi trebalo da budu elita, a ne silovatelji sopstvenog naroda.
  • wizer

    19.11.2015 02:40
    Nisam pročitao tekst ali sam odrastao u katoličkom kraju i mogu samo da kažem da pravoslavna crkva ima momente koji su benigni u odnosu na katoličku.
    Da nije tako ni Tesla se ne bi rodio.
  • 19.11.2015 00:08
    Sigurno će ga proglasiti neuračunljivim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.