Srbija i dalje veoma korumpirana

Srbija je sa indeksom percepcije korupcije 40 i dalje visoko korumpirana zemlja i nalazi se na 71. mestu od 168 zemalja, saopštila je danas Transparentnost Srbija na predstavljaju Indeksa percepcije korupcije za 2015. godinu.

Srbija je popravila položaj na listi budući da je u prošlogodišnjem izveštaju sa indeksom percepcije korupcije 41 bila na 78. mestu, ali je tada broj zemalja bio veći (175), ističe se u izveštaju TS, u kojem se navodi da je Srbija kao i u prethodnih 15 godina svrstana u zemlje s veoma rasprostranjenom korupcijom.  

"Ovakav rezultat teško može biti iznenađenje kada se ni osnovni strateški dokumenti za suzbijanje korupcije Nacionalna strategija i Akcioni plan iz 2013. godine ne sprovode dosledno, a nema odgovornosti za kršenje propisanih rokova i obaveza", navodi se u saopštenju.  

Srbija je iza svih članica EU, dok su u regionu iza Srbije samo Bosna i Hercegovina (76. mesto i skor od 38), Albanija (88. mesto i skor 36) i Kosovo koje je dato zasebno i nalazi se na 103. mestu sa skorom 33.  

"U situaciji kada, medijski snažno eksploatisane, represivne aktivnosti u borbi protiv korupcije nemaju sudski epilog, a istovremeno izostaje ili kasni delovanje na preventivnoj strani, stagnacija na listi percepcije korupcije nije iznenađenje", navodi se u saopštenju za Srbiju.  

Kao faktori navode se i netransparentnost u donošenju odluka, odbijanje vlasti da obelodani dokumente koje traže predstavnici javnosti, izuzeci u sprovođenju procedura poput ugovora bez nadmetanja, partijski uticaj na javni sektor, nepotpun pravni okvir kao i nepotrebne procedure i državne intervencije koje povećavaju mogućnosti za korupciju.  

"Brojni problemi na koje je Transparentnost Srbija ukazivala u toku i posle izbornih kampanja 2012. i 2014, a u nekim slučajevima još od 2004. nisu rešeni i Srbija će očigledno ući u novi izborni proces bez razrešenih optužbi za kupovinu glasova, sa neuređenom 'funkcionerskom kampanjom' i nizom spornih pitanja u vezi sa finansiranjem kampanje i njenom kontrolom", navodi Transparentnost.  

Na čelu liste je Danska (91 poen), a začelje dele Severna Koreja i Somalija sa po osam poena.  

Indeks se inače sačinjava na osnovu procena stručnjaka, predstavnika institucija i poslovnih ljudi, iz istraživanja koje sprovode međunarodne organizacije.

Autor: Beta

  • Apsolutno

    27.01.2016 18:14
    Ovo je blaga definicija. Indeks nije merodavan.
    Pravi izraz bi bio: APSOLUTNO KORUMPIRANA. Znači, nije moguć veći stepen.
    Značenje toga je takvo, da ako bilo kome padne bilo šta na pamet, izvan ili unutar granica ove države - on to može ostvariti uz određenu cenu.
    Etika i moral su pojmovi koji više ne stanuju ovde.
  • Filip Višnjić

    27.01.2016 11:44
    Korupcija u Srbiji?
    Ma ne mogu da verujem! Prosto nije moguće. Baš sinoć se na nekim TV stanicama (između rijaliti programa) vrte izjave našeg Premijera i lepo čovek kaže da nam je sve divno & krasno, čak će i bolje da bude...
    Ipak mislim, da ako i ima korupcije, za sve su krivi oni pre. Jesu očiju mi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.