Verbić: Deca više ne maštaju o životnom pozivu, nego o funkciji

Ministar prosvete Srđan Verbić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji da naša deca više ne maštaju o zanimanju i životnom pozivu, već maštaju o funkciji i poziciji.
"Naša deca više ne maštaju da budu astronauti, arheolozi, lekari, detektivi, pisci, profesori, slikari, vatrogasci, kuvari... Maštaju samo da imaju dobru platu. Maštaju o poziciji ili funkciji, a ne i o zanimanju, školuju se za neki siguran posao, a ne za svoj životni poziv. Jesu li deca kriva? Ne, deca su ista kakva su uvek i bila - otvorena, znatiželjna, lakoverna i željna pažnje", rekao je Verbić.
 
Prema njegovim rečima, decu ne treba pitati šta bi želeli da budu kad porastu, već to koji bi pravi problem voleli da reše.
 
"Sreća u nesreći je da bar nerešenih problema ima u izobilju. Neko bi rekao da hoće da iskoreni glad, neko da svima obezbedi krov nad glavom, drugi opet da pronađu lek za neku sada neizlečivu bolest, a neko da narod učini pismenijim nego što jeste. Šta god odabrali, biće to veliko i ambiciozno, možda nerealno, ali važno", rekao je ministar.
 
"Njihov izbor tada se neće svesti na to u koju školu treba da idu, koju diplomu da dobiju i gde da se zaposle, već će otvoriti jedno stvarno dobro pitanje na koje decenijama neće moći da daju dovoljno dobar odgovor. Umesto toga stalno će otkrivati šta to još treba da nauče kako bi rešili problem koji ih mori još od malih nogu. Tako se rađa strast", naglasio je Verbić.
 
On je primetio da bi čovek kome je kablovska televizija jedini prozor u svet, pomislio da je ova planeta jedno užasno mesto koje iz dana u dan postaje sve gore. "Onaj ko čita samo naslove u novinama, oko toga već ne bi imao bilo kakvu dilemu i smatrao bi da ovoj civilizaciji nema spasa. Međutim, onaj ko stvarno čita i metodično slaže deliće saznanja u istorijsku perspektivu, vidi da svet bolji od ovoga nikada nismo imali", smatra ministar.
 
Verbić je naglasio i da se razvijenost društva ne meri samo ekonomskim parametrima već i sistemom vrednosti ljudi koji ga čine. "Nama je potrebno okruženje u kome se deca ne stide da kažu šta su pročitala; društvo u kome mediji ignorišu glupost i primitivizam; društvo u kome se kritičko mišljenje sistemski podstiče; društvo koje vrednuje pamet, veštinu i izvrsnost u svakoj oblasti i društvo koje neguje kulturu dijaloga", dodao je.
 
Autor: Tanjug
  • maxmad

    28.01.2016 09:40
    divan covek ovaj verbic,glasacu za njega...ili je on vec na vlasti?ako jeste,bas sam zadovoljna,i kao profesor i kao roditelj,a evo i kao javno mnjenje...najbolje ce biti da sve ostane isto.
  • /

    28.01.2016 08:50
    /
    imaju na koga.
    i ministar im je mlad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.