Sud naložio banci da klijentu vrati pare

Beogradski sud osporio je nedavno u jednom slučaju praksu banaka da proviziju za obradu kredita naplaćuju u zavisnosti od visine pozajmice i naložio da se dužniku vrati novac koji je u te svrhe dao.

Korisnik kredita koji je tužio svoju banku Trećem osnovnom sudu u Beogradu zbog toga što mu je za obradu kredita naplatila 1.700 evra, dobio je krajem godine presudu kojom se banci nalaže da mu ovaj iznos vrati zbog, kako stoji u presudi, "neosnovanog bogaćenja banke".

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", Dejan Gavrilović, kaže da je nerealno zaračunavanje troškova obrade kredita problem na koji dugo pokušavaju da ukažu i koji se kosi i sa zakonom.

"Ako jedan klijent podigne kredit od 10.000 evra, a drugi od 1.000 evra, banka će od obojice naplatiti jedan odsto provizije za obradu kredita, odnosno od prvog će naplatiti 100 evra, a od drugog 10 evra. Problem je što je sa obojicom banka obavila isti posao i prošla kroz isti postupak, pa bi i troškovi, ako ih uopšte ima, morali biti identični i ne bi smeli da zavise od visine kredita", kaže za "Blic" Dejan Gavrilović iz Efektive.

Ova presuda otvara put svim korisnicima kredita koji su platili ovu proviziju, bili oni fizička ili pravna lica, da u sudskom postupku potražuju svoj novac nazad.

Gavrilović napominje da je ova nepravda davno trebalo da bude ispravljena, jer je i članom 1065 Zakona o obligacionim odnosima predviđeno da banka korisniku stavlja na raspolaganje određeni iznos novca na koji naplaćuje kamatu.

"Dakle, kamata je jedina cena koju klijent plaća i u njoj moraju biti obračunati svi prateći troškovi, kao i zarada banke. Kada banka odobri 10.000 evra kredita, a na ime provizije za obradu naplati 100 evra, ona na raspolaganje korisniku stavlja 9.900 evra, ali na ceo iznos od 10.000 evra obračunava i naplaćuje kamatu, te je tu dodatna šteta za klijenta", kaže Gavrilović.

Autor: Blic

  • efektiva i po

    29.01.2016 11:09
    mene nisu 9i po godina obavestavali da sam nasledila kredit od pokojnika od 200.000din i za to vreme su obracunavali zatezne kamate i platila sam na kraju 880.000,iako su te kamate njihova krivica,ne moja,da sam znala za to platila bih,ali zakon kaze da oni to mogu da taje do 10godina i da vam karikaju kamate a vi to morate da platite,iako bi se najradije obesili,iskopali pokojnika i razneli banku,sud i advokata dinamitom...
    pitanje,mogu li ja da tuzim za dusevnu bol i bol moje porodice lisene svega samo da ne ostanemo bez krova nad glavom,jer oni 'imaju pravo da te ne obaveste do 10 godina'?
  • goran

    29.01.2016 08:21
    kredit
    Meni su na 800000 uzeli 16000 a da im nisam dao ne bih kredit ni dobio
  • Molim

    28.01.2016 15:00
    vas
    Meni su uzeli na kredit od 50.000 dinara za obradu kredita 1.000 dinara što znači da to nije 1% već 2%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.