Uskoro sa zdravstvenim knjižicama i kod privatnika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas će uskoro početi potpisivanje ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama u kojima će pacijenti moći da se leče uz zdravstvenu knjižicu.

"Biće upućeni pozivi za potpisivanje ugovora, a počećemo od privatnih oftalmoloških klinika koje se bave operacijama katarakte i ginekološkim klinikama koje rade vantelesnu oplodnju", kazao je Lončar.

Prema rečima ministra, vremenom će se broj privatnih ustanova sa kojima će se potpisivati ugovori povećavati, a prioritet će biti one usluge za koje postoje liste čekanja.

Lončar je ukazao da ministarstvo mora da garantuje za kvalitet i profesionalnost privatnih klinika na kojima će se te usluge obavljati, pa zbog toga proces traje nešto duže.

Ministar je najavio i da će uskoro na sajtu Ministarstva zdravlja biti objavljen spisak privatnih ustanova koje rade regularno i prijavljuju sve čime se bave. On je kao problem istakao i to što neke od privatnih ordinacija obavljaju i preglede i intervencije za koje nemaju dozvole, kao i da ne prijavljuju sve koji rade za njih.

Lončar je podsetio da je, prema dogovoru sa Asocijacijom privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi u Srbiji, trebalo da se izrade lične karte privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, ali je od njih oko 1.300 svega oko 500 to i učinilo.

Prema podacima koji su izneti na današnjem sastanku, u Srbiji postoje 1.342 privatne ustanove. Oko osam odsto njih spada u veće zdravstvene sisteme, dok su ostatak male ordinacije i poliklinike. Kako je navedeno, najviše privatnih ustanova, 44 odsto, nalazi se u Beogradu, a najmanje ih je u južnoj i istočnoj Srbiji.

U privatnim zdravstvenim ustanovama ima oko 10.000 zaposlenih i oko 6.000 povremenih saradnika.

Autor: Agencije

  • /

    03.02.2016 14:50
    /
    da bi ovo bilo radilo - pravo, privreda i naplata svih obaveza na svim nivoima moraju biti efikasni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija