Ko živi na Kosovu, deo plate da daje crkvi?

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da bi oni koji na KiM primaju platu iz budžeta trebalo da deo primanja daju Fondu Eparhije raško-prizrenske.

Đurić je ovo rekao na sastanku predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, čiji je cilj da se dogovori kako da se efikasnije materijalno pomogne rad Eparhije raško-prizrenske.

Đurić je istakao da je Eparhija raško-prizrenska u prethodnih 16 godina bila stub i oslonac svuda tamo gde su institucije poklekle. "Kao predstavnici vlade, lokalnih samouprava sa KiM, srpskih institucija imamo obavezu i odgovornost da tu snagu, energiju i istrajnost koju je SPC i Eparhija raško- prizrenska pokazala u najmračnijim periodima naše istorije prepoznamo, podržimo i valorizujemo kroz naše konkretne doprinose'', rekao je Đurić podsećajući da je na današnji dan pre osam godina jedna većina na KiM, koja je na teritoriji Srbije manjina, pokušala narodu da snagom i silom nepravde nametne svoju volju.

On je istakao da smatra da je normalno da, ako na KiM ima desetine hiljada korisnika budžetskih sredstava, svi ti ljudi, a oni koji su danas prisustvovali sastanku prvi među njima, izdvoje jedan deo sopstvenih dohodataka i prihoda za podršku Fondu Eparhije raško-prizrenske.

''Fond i sva sredstva će biti pod budnim, pažljivim, domaćinskim i ispravnim upravljanjem crkve, a imaće za cilj da ojača funkcionisanje našeg naroda u opštinama i sredinama gde je najugroženiji, da podrži njegov opstanak kroz materijalnu podršku porodicama i sredinama koje su najugroženije i obezbedi da u onim sredinama gde se zemljište i drugi resursi našeg naroda prodaju i osipaju to bude zaustavljeno'', rekao je Đurić.

Obraćajući se prisutnima, on je istakao da je njihov zadatak da svojim primerom povedu i odreknu se dela svojih prihoda. Prema njegovim rečima, neće biti nametanja i nikome se neće određivati i propisivati koliko će da izdvoji, već će svako to raditi po svojoj savesti. Kako je rekao, važno je da se zna da time ne odvajaju od sebe i porodice, već ulažu u budućnost - sebe, Crkve, naroda i države. ''Nema boljeg odgovora Srba na 17. februar od toga da se okupe, saberu, pogledaju u oči i kažu - hoćemo da opstanemo, da radimo zajedno, udružimo naša sredstva i moć da bismo opstali'', rekao je Đurić.

Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da na sastanku treba da se sagleda trenutna situacija u kojoj se nalaze i žive Srbi na KiM, ali istovremeno da se nađe najbolji put i sredstva kako bi Srbi mogli da opstanu i poboljšaju uslove života, svi koji opstali u teškim uslovima, a da imamo u vidu i one koji su napustili Kosovo a žele da se vrate. "Pred nama su velike obaveze i odgovornost da učinimo sve kako bismo postigli cilj", rekao je Teodosije i pozvao sve Srbe sa Kosova i Metohije da izdvoje sredstva za fond, onoliko koliko mogu.

On je istakao da sredstva iz fonda neće biti korišćena za tekuće potrebe, već će se realizovati zajednički prioriteti od opšteg interesa, bitni za sve Srbe koji žive na KiM.

Autor: Tanjug, foto: Tanjug

  • biznismen

    20.02.2016 18:11
    bi mogli
    narocito oni sa kosova
  • Sima Strahota

    20.02.2016 17:10
    Isti Geda
    LJudi, ovaj popa je preruseni Milosevic! Ista faca, pogledajte! Ziv je Geda, umro nije ...
  • Gavra

    20.02.2016 16:47
    Zašto ih ima ?
    zašto na Kosovu ima na desetine hiljada korisnika budžetskih sredstava srbije ? Osim penzionera ne bi trebalo da in gude !!! Pa svi već odavno znamo da je to praktično druga država i neće više nikada biti Srbija ... Kad smo već ukunuli paralelne organe vlasti i plate na Kosovu :) , otkud toliko korisnika bidžetskih sredstava ? Ko sad tu koga laže , a ko mast vadi ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.