Zaštitnik građana: Država još nije obezbedila službenu upotrebu ćirilice

Zaštitnik građana upozorio je danas, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, da Srbija ni devet godina nakon donošenja Ustava nije obezbedila službenu upotrebu ćiriličnog pisma, ali ni sve udžbenike na jezicima i pismima nacionalnih manjina.

Institucija Zaštitnika građana je u saopštenju ocenila da briga o očuvanju jezika zahteva da država bez odlaganja kreira jezičku politiku koja će uz garancije i zaštitu upotrebe velikog broja manjinskih jezika u obrazovanju, informisanju i kulturi, "kao civilizacijsku obavezu sagledati i očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma".

"Iako obavezna da brine o maternjim jezicima svih svojih građana, ni devet godina nakon donošenja Ustava, Srbija nije obezbedila službenu upotrebu ćiriličkog pisma, s obrazloženjem da informacioni sistemi podržavaju samopotrebu latiničnog pisma", piše u saopštenju.

Dodaje se da je zaštitnik građana uputio 2015. godine preporuke kako bi se otklonili propusti i precizno uredio položaj, način uvođenja i organizovanja dvojezične nastave na srpskom i jeziku nacionalne manjine, kao jednog od modela obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina.

"Zabrinjava činjenica da pripadnici nacionalnih manjina po završetku školovanja često nemaju funkcionalno znanje srpskog jezika i samim tim jednake šanse u daljem obrazovanju i prilikom zapošljavanja, što dovodi i do povaćenja etničke distance, na štetu razvoja građanskog društva", navela je ta institucija.

Zaštitnik je nadležnim organima uputio i preporuke da u najkraćem roku otklone nedostatke na koje su građani ukazali, koji se odnose na činjenicu da operativni sistemi pojednih državnih organa onemogućavaju ostvarivanje prava na izbor i upotrebu ličnog imena u upravnim aktima i službenim evidencijama.

Autor: Beta

  • VOJVODJANER

    20.02.2016 21:09
    multi-kulti
    U multietnickim sredinama kao sto je Vojvodina trba standardizovati latinicno pismo.To bi pojednostavilo komunikaciju i omogucilo svima da bez problema protumace racun ili npr. sudsku presudu...Vecina stanovnika VOSE objektivno koristi latinicu(ukljucujuci i Srbe kako domorodce tako i
    novopridosle).Nemci imaju goticu ali je koriste kao kuriozitet.Mislim da ce ovo lajkovati i BOORKO DSS,kao i onaj A.FAJGELJ (prava Srbenda i poimenu i po prezimenu!).
  • Ajde?

    20.02.2016 14:08
    Kakva karikaturna institucija medju srbljima ali takva je i drzava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.