Proglašeno stanje elementarne nepogode u 15 opština

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sednici stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština zbog poplava.
Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i Trstenik.
 
Vlada je usvojila zaključak kojim se uspostavlja Operativni štab Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju preduzimanja operativnih mera zaštite i spasavanja od poplava na teritoriji Srbije. Usled kiše i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, vanredna situacija proglašena je u opštinama gde je do sada poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba. 
 
Kako se prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje nastavak padavina, ugroženim područjima potrebno je pružiti neophodnu pomoć, pa je zbog toga doneta odluka o proglašenju elementarne nepogode. 
 
Opasno je - teren natopljen, a kiša već od srede
 
Kiša će u ugroženim delovima ponovo početi da pada od srede uveče, a iako je neće biti kao prethodnih dana, opasnost je natopljeno tlo. Kako je rekao Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije, zbog toga će se od jutra sprovoditi plan razmeštanja timova do najugroženijih mesta.
 
"Ponovo su ugrožene iste tačke. Iz RHMZ kažu da je tlo tamo natopljeno pa i od manjih kiša preti izlivanje reka i potoka, a Zapadna Morava je i dalje visoko, talas neće proći i opasnost postoji", kaže Nikolić. On je rekao da je u Lučanima situacija najgora, da se voda još ne povlači, niti se zna kada će to početi.
 
"Zbog ogromne količine vode ne zna se kada će moći da se crpi voda", rekao je on. Na pitanje da li je Srbija izvukla pouke iz 2014. godine, kada se danas dešava ono što se dešava, Nikolić je rekao da je to "teško pitanje".
 
"Teško je pitanje, na koje ne mogu da dam odgovor. Što se nas tiče, mi smo pouke izvukli, opremili smo timove bolje, povećali broj ljudi, zaštitu stavili na mesta sa kojih najbolje može da se reaguje i pomogne, a i koordinacija službi je bolja nego što je bila", rekao je Nikolić.
 
Govoreći o infrastrukturi i zaštiti u celoj zemlji, on je rekao da nije ulagano godinama i da to ne može da se nadoknadi za dve godine.
 
Autor: Tanjug, B92/ foto: RTS
  • JS

    09.03.2016 14:00
    Gracanica
    Jednu smo dali siptarima a drugu potopili sami. Da li su ove poplave slucajnost ili ne razmislite...

    A vlast je vidim naucila lekciju pre dve godine, partijsko zaposljavanje je pokazalo svoje. Ako se sada ne slozimo i oteramo ovo zlo sa vlasti preti nam neslavni kraj.
  • koji,bre

    08.03.2016 18:58
    sisa
    poplavu,izbori-vule,izbori,oklen je neje
  • baron

    08.03.2016 18:48
    Poplave
    Poplave koje su zadesile Srbiju su posledica klimazskih promena ali i Partijskog zaposljavanja.Po opstinama je haos nezna se kosta radi par desetina hiljda zaposlenih po partijskoj liniji bukvalno neznaju sta ce sa sobom neki dolaze na radna mesta neki ne.U tom grmu lezi zec.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.