Manjak vatrogasaca-spasilaca, rizikuju život za 150 dinara

Sve masovnije prisustvo policije u delovima Srbije pogođenim poplavama pokazuje da postoji evidentan nedostatak vatrogasaca-spasilaca i specijalizovanih timova u Srbiji, poručuju iz Sindikata policije "Sloga".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je pre samo tri meseca pod izgovorom racionalizacije i smanjenja broja zaposlenih u Ministarstvu prerasporedio veći broj zaposlenih u Sektoru za vanredne situacije na izmišljena i nefunkcionalna radna mesta "analiza rizika" s ciljem da ih proglasi za tehnološki višak. Apsurdnost te zamisli možemo videti i danas kada Srbiji prete velike poplave i otvaraju se nova klizišta, te umesto da stvaramo i obučavamo svoje kadrove prinuđeni smo da zavisimo od stane pomoći", stoji u saopštenju sindikata. 

Prema rečima predsednika Sindikata Dragana Žebeljana, još jedan problem vidi se i u apsurdnosti donete Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika iz 2015, kada je odlučeno da se državnom službeniku i namešteniku isplaćuje dnevnica za službeno putovanje u zemlji koja iznosi 150 dinara.

"Sramno je i pomisliti a kamoli prokomentarisati da državni službenici i nameštenici, vatrogasaci-spasioci i drugi radnici Ministarstva unutrašnjih poslova kao i zaposleni u Vojsci Srbije za vreme poplava danas reskiraju svoje živote i ugrožavaju svoje zdravlje za dnevnicu od 150 dinara, za šta sebi ne mogu da plate ni ručak a kamoli lekove za najobičniju prehladu", rekao je Žabeljan.

On je naglasio da će i pored svega toga pripadnici policije i dalje nastaviti da pomažu ugroženom stanovništvu, jer "biti radnik Ministarstva unutrašnjih poslova nije privilegija i ne znači imati sigurnu platu, već je to velika obaveza prema društvu i građanima".

Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija