Savet Evrope kritikuje Srbiju zbog nestalih beba

Slučajevi nestalih beba iz Srbije ponovo su tema za Savet Evrope.

Srbija je opet izložena kritici Komiteta ministara, jer vlast nije izvršila skoro tri godine staru presudu Evropskog suda za ljudska prava i donela zakon koji bi istinu učinio dostupnom svim roditeljma koji više decenija žive sa sumnjom da su im iz srpskih porodilišta ukradena deca.

Presudom iz 2013, Evropski sud za ljudska prava naložio je Srbiji da isplati odštetu Zorici Jovanović i omogući joj istinu o bebi nestaloj 1983, ali i da tužena država mora da, u roku od godinu dana od pravnosnažnosti presude, uspostavi mehanizme za obezbeđenje pojedinačnog obeštećenja svim roditeljima u sličnoj situaciji. "Kod Zorice Jovanović je ista situacija kao i kod svih roditelja, samo što je njoj po presudi isplaćena nadoknada, ali drugi deo presude nije implementiran. Zorica Jovanović još ne zna šta se desilo sa njenim sinom i ona do svoje istine nije došla“, navodi Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Krajem 2014, dva meseca nakon što je probijen rok za izvršenje presude Evropskog suda roditelji su dobili - obećanja. "Preuzimamo obavezu da zaključno sa majem donesemo ovaj zakon", rekao je ministar pravde u decembru 2014.

Preuzeta obaveza nije ispunjena do maja 2015. a ni do marta 2016. godine. Na podsećanje iz Evrope, Nikola Selaković danas odgovara - nije istina da Srbija ništa nije uradila - imamo Nacrt zakona. "Ono što je bilo moguće i do nas, mi smo to u ovom trenutku uradili. Više od toga voleo bih da vidim koja bi država uspela da uradi", rekao je ministar pravde Nikola Selaković. Ponos koji ministar oseća zbog Nacrta zakona ne dele roditelji zbog kojih je ovaj zakon stvaran. Tekst reguliše odštetu, ali ne garantuje da će istraga odgovoriti na njihovo ključno pitanje - gde su deca.

Iz Vlade poručuju da je u porodilištima poboljšan sistem praćenja novorođenčadi, kako nijedan budući roditelj ne bi došao u situaciju da sumnja u nestanak deteta. Da li će i kada do istine doći oni od kojih neki i duže od 30 godina žive sa takvom sumnjom, još niko nema odgovor.

Autor: N1

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.