Srđa Popović: "Izbori nas se sve tiču, nikako beli listići"

Apstinencija na izborima nije protest već dobrovoljno odricanje od mogućnosti da se utiče na političke i društvene procese, izjavio je izvršni direktor beogradskog Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS) Srđa Popović.
"Ma kakvi beli listići. Šta, zar treba da pustim da neko drugi glasa umesto mene? Moraš da učestvuješ u svemu što te se tiče, a izbori nas se svakako tiču", rekao je Popović.
 
On  je ocenio da društvene mreže ne mogu da zamene društveni aktivizam u realnom svetu i realnom vremenu. Kako kaže, fenomeni poput "kliktivizma" odnosno "kliktanja lajkova" po društvenim mrežama ne predstavljaju stvarnu društvenu akciju. 
 
"Možeš da imaš 20.000 lajkova kada organizuješ neku akciju, pa da ti se na njoj u realnosti pojave tri čoveka. Umesto lajkovanja, bolje je da uradiš nešto u realnom svetu", rekao je Popović. 
 
Dodao je da u Srbiji postoje mladi ljudi koji su spremni za društveni aktivizam, ali je ocenio da je problem u tome što se sa njima ne radi.  "Mi volimo da kukamo, umesto da se društveno angažujemo. Zato su nam ulice sve prljavije, škole sve jadnije, a toaleti sve smrdljiviji", ocenio je Srđa Popović. 
 
Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji potencijal za formiranje jednog ozbiljnog društvenog pokreta koji bi bio usmeren protiv "varvarstva". "Ovo je zemlja koja je uvek trusna i u njoj postoji ozbiljan revolucionarni potencijal. Ali, pravi revolucionarni potencijal je revolucija 'za' a ne 'protiv'", rekao je Popović, koji je bio jedan od lidera antirežimskog pokreta Otpor u Srbiji. Ocenio je da je najveći problem Srbije u tome što je mladi napuštaju i dodao da je to zbog toga što je u Srbiji obrazovni sistem "katastrofalan". 
 
Na tribini je promovisana knjiga "Mustra za revoluciju" autora Srđe Popovića i Metjua Milera, koja nosi podnaslov "Kako uz pomoć sutlijaša, lego kockica i ostalih nenasilnih tehnika da pokreneš zajednicu, srušiš diktatora ili prosto promeniš svet". Srđa Popović je rekao da je "Mustra za revoluciju" skup priča o običnim ljudima koji su uradili velika dela tako što su prvo shvatili da se stvari same od sebe neće promeniti, a potom da taj posao umesto njih neće uraditi neko drugi.  Knjiga govori o metodama nenasilne borbe širom sveta. 
 
Autor: Beta
  • Ne Izlazim

    12.03.2016 20:24
    Gde je kritična masa?
    Svi(većina) su nezadovoljni navodnim "izborom", osim botova svakako. Ali ako znamo iz iskustva da stavljamo ruku u kantu punu go*ana, zašto u tome učestvovati i "smrdeti" kao i oni!
    Nezadovoljstvo će jednom kulminirati, a onda će se na izbore ići sa motkama...
  • Vojvodina Republika

    12.03.2016 13:12
    @Igor - SNS nije dobio "skoro 2 miliona" nego ni blizu. U ukupnom matematičkom skoru imao je 50% od 50% što daje 25% ali i to samo zbog izbornog sistema gde su mu pripisani glasovi onih koji nisu prešli cenzus. U stvarnom stanju je imao 17% ukupnog broja glasača odnosno oko 1.150.000 glasova, što nije ni blizu 2 miliona. E zato je bitno izaći na izbore i ne dozvoliti da izbornom matematikom apsolutno vlada neko ko ima jedva 17% podrške građana Srbije.
  • tzinick

    12.03.2016 12:14
    Ako ti ne znaš šta je dobro za tebe, zna neko drugi. Miloje liz Zagužana i ekipa se spremaju za glasanje a nemaju ni osnovnu školu. Pa ti vidi ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.