Zašto Advokatska komora Beograda ne prima diplomce sa privatnih fakulteta?

Ako ste završili Fakultet za privredu i pravo ili, recimo, Fakultet za pravo, javnu upravu i bezbednost, po svemu sudeći nećete moći da se upišete u imenik Advokatske komore Beograda.
Kako objašnjava predsednik komore Slobodan Šoškić, ne može se svaka ustanova koja u svom nazivu sadrži reč pravo smatrati Pravnim fakultetom. Isto važi i za upis u imenik advokatskih pripravnika.
 
Prepreka za upis nije činjenica da je neko završio privatni, već da nije završio pravni fakultet. Zakon o advokaturi, između ostalih, propisuje kao obavezan uslov posedovanje diplome Pravnog fakulteta – kaže Šoškić. On objašnjava da postoje mnogobrojne visokoškolske ustanove koje u svojim nazivima sadrže niz disciplina koje se, kako kaže, ne dopunjuju i mogu čak biti u suprotnosti sa pravom kao naukom.
 
Imate, na primer, Fakultet za pravo, bezbednost i administraciju i već iz samog naziva je jasno da nije reč o Pravnom fakultetu. To nije samo terminološka, već suštinska razlika. Nauštrb prava, postoje neke druge discipline i samim tim ne postoje svi predmeti čije je polaganje obavezno na pravnom fakultetu. Sećam se jedne kandidatkinje koja je želela da se upiše u našu komoru, ali je, znajući za naš stav, nakon diplomiranja na nekom od fakulteta koji u svom nazivu imaju po četiri različite discipline, polagala obligacije, nasledno, krivično i građansko procesno pravo. Šta je to ako ne faktičko priznanje da činom diplomiranja zapravo nije stekla i diplomu Pravnog fakulteta – kaže Šoškić.
 
Na spisku Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta nalazi se veliki broj privatnih visokoškolskih ustanova koje imaju studijske programe prava, ali i mnogih drugih disciplina. Šoškić je mišljenja da ovakve liste samo zamagljuju suštinu ovog problema.
 
Kada bi ministarstva nauke, prosvete i obrazovanja radila svoj posao, ovog problema ne bi bilo. Takvo razmišljanje pogoduje svim negativnim posledicama koje donosi verifikacija fakulteta koji u svojoj suštini nemaju veze sa pravom – navodi Šoškić.
 
Komora Srbije usvaja žalbe
 
One čiji je zahtev za upis odbijen u beogradskoj, ipak, ništa ne sprečava da probaju da se upišu u bilo koju drugu komoru, pa advokaturom mogu nesmetano da se bave na teritoriji čitave Srbije.  – Neka ih prime druge komore. Ako posle budu zatražili da se prebace u beogradsku, mi ćemo rešenja za upis u drugim komorama poništavati – napominje Šoškić.
 
Iz Advokatske komore Srbije rekli su za "Politiku" da ne raspolažu podatkom o ukupnom broju zahteva za upis koje je Advokatska komora Beograda odbila.
 
Na šest rešenja kojim je odbijen upis u imenik beogradske komore izjavljena je žalba. Komora Srbije je sve te žalbe usvojila, vrativši predmete na ponovno odlučivanje, kako bi se utvrdilo koji ispiti su polagani, da li su te ustanove akreditovane kao pravni fakulteti. U ponovljenom postupku komora Beograda je pribavila te dokaze, ali je donela ista rešenja – kazala je Svetlana Vekić, rukovodilac službe administracije u Advokatskoj komori Srbije.
 
Kandidati su se i na te odluke žalili. Advokatska komora Srbije donela je rešenja o upisu u imenik i naložila da se njima u roku od trideset dana omogući polaganje zakletve. Ne samo da tako nije učinjeno, već je čitav problem stigao do suda.
 
Komora Beograda nije tako postupila, već je pokrenula upravni spor, osporavajući pravilnost rešenja donetih po žalbi. U tri predmeta sud je doneo rešenje kojim se tužba odbacuje, dok su preostala tri predmeta i dalje u postupku – kazala je Vekićeva. Prema njenim rečima, do problema prilikom upisa diplomaca sa ovih visokoškolskih ustanova nije dolazilo pred drugim komorama na teritoriji Srbije. Slobodan Šoškić nije hteo da komentariše ove odluke suda.
 
Autor: Politika
  • ex chapman

    16.03.2016 08:35
    bio bih sklon da se složim sa šoškićem da nije jedne malecne sitnice: i sa "pravih" pravnih fakulteta ljudi izlaze sa diplomom a bez naročitog znanja. tu je korupcija, kupovina diploma, "studiranje" po partijskoj osnovi, klasično varanje na ispitima pa na kraju i razne "strategije" polaganja ispita koje omogućavaju studentima da polože ispit uz poznavanje npr. 1/3 ispitne materije...
    ukratko diploma "pravog" pravnog fakulteta nije garancija znanja. a o tome da se na pravnom fakultetu uglavnom ne uči ono što je potrebno u advokaturi ili uopšte u pravnoj praksi - o tome već i vrapci cvrkuću...
  • Александар

    16.03.2016 08:35
    Образ(овање)
    Видели смо где су нас довели ови са државних факултета, ред је мало на ове са приватних да нас угробаре...
    "Није образован ко има школе, него ко има образа!" - Св. вл. Николај
  • Zemljoposednik

    16.03.2016 07:44
    FTN pravi dobre inzenjere!? Hahaha. Jedini dobri inzenjeru u Srbiji su sa ETF-a i Gradjevinskog BU, sve ostalo su oni koji nisu mogli da upisu to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.