Protest ANEM-a i UNS-a zbog zabrane izveštavanja novinaru Radija Boom 93

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija protestovala je danas povodom diskriminacije Miloša Ljubisavljevića, novinara Radija Boom93 iz Požarevca, koji je sprečen da prisustvuje konferenciji za novinare Gradskog odbora Srpske napredne stranke u tom gradu.

Ljubisavljević je izbačen iz prostorija stranke, uz obrazloženje da redakcija Boom93 nije pozvana.

Marko Savić, portparol Gradskog odbora SNS-a, obrazložio je nepozivanje Radija Boom93 "problemom" koji je započeo Uroš Urošević, urednik informativnog programa ove medijske kuće. Savić nije, međutim, bliže objasnio na koji i kakav problem misli. Radio Boom93 nedavno je izveštavao o sukobima između suprotstavljenih krila SNS-a u Požarevcu.

ANEM podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, kao i da se slobodan protok informacija putem medija i uređivačka autonomija ne smeju ugrožavati ni na jedan način, a naročito ne vršenjem pritiska, što sprečavanje izveštavanja o događajima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, svakako jeste. Ova asocijacija ujedno poziva na solidarnost sa kolegama iz Radija Boom93, a nadležne organe da obezbede Ustavom zajemčeno pravo na slobodu izražavanja i poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima.

Podsetimo, istim povodom juče je reagovalo Udruženje novinara Srbije. UNS podseća da Zakon o javnom informisanje i medijima zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. UNS poziva predstavnike požarevačkog SNS-a da svim medijima pod istim uslovima omoguće izveštavanje.

Autor: 021.rs

  • Deran

    30.03.2016 20:42
    Licemerna priča
    Nekako baš i nisam video da ova novinska ili medijska udruženja osuđuju DS zbog teranja iz svojih prostorija Vučićevića, urednika lista Informer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.