Poskupljuje rakija za 200 dinara, EU traži akcize kao za viski

Evropska komisija zatražila je od Srbije da do kraja godine izjednači akcize na domaća žestoka pića s akcizama na uvozna pića.
To praktično znači da bi domaće rakije trebalo da poskupe za 192 dinara.
 
Naime, sadašnja akciza na domaće "žestine", koja iznosi 124 dinara za litar, mora da se poveća na 316 dinara, koliko se plaća za litar uvoznog viskija.
 
Bez ove mere ne mogu se otvoriti poglavlja 16 i 29 u procesu pregovora o pridruživanju Srbije EU, upozorili su evropski zvaničnici srpsku stranu na sastanku u Briselu 1. februara. Izvor Blica blizak EK tvrdi da je zatraženo da se ova anomalija što pre ispravi, a rok koji bi mogao da se toleriše je kraj godine.
 
- Evropska komisija upozorila je da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića nije u skladu sa standardima EU, jer oni ne dozvoljavaju da se domaća alkoholna pića favorizuju u odnosu na uvozna. Rok koji su vlasti Srbije imale da isprave ovu anomaliju bio je kraj juna. Međutim, zbog izbora im je vreme za izjednačavanje akciza produženo do kraja godine - objašnjava sagovornik.
 
On navodi da je u izveštaju EK to jedan od najbitnijih zaključaka kada je reč o poglavlju 16, koje se odnosi na poreze.
 
U Ministarstvu finansija nisu želeli zvanično da komentarišu, ali nezvanično je za Blic potvrđeno da postoje primedbe oko nekih segmenata akcizne politike i da ona mora da se usaglasi sa zahtevima EU.
 
Domaći proizvođači rakija ne odobravaju ovaj potez i smatraju da bi to dovelo do zatvaranja mnogih pogona za proizvodnju. - Ako se to desi, a ima naznaka da hoće, onda će legalni proizvođači preći u ilegalne. Zbog nameta u poslednje dve godine iz evidencije proizvođača alkohola izbrisano je 2.000 firmi. Ako se ova mera usvoji, država mora da izdvoji podsticaje za proizvodnju domaćih rakija jer je to srpski brend u svetu - kaže proizvođač rakije  Ljubiša Zirović.
 
Autor: Blic
  • Jogi Letač

    03.04.2016 10:49
    Eto kako se protura teza, da nešto EU traži od nas kada treba nešto da poskupi. Ko je pažljivo čitao, mogao je da primeti da oni samo traže da se akcize izjednače. Tako da je moguće i smanjiti akcizu na viski, da bude ista kao i na rakiju. A isto tako bi mogli da ukinu akcize, opet bi bilo jednako, samo što nijedna od ovih kombinacija se ne uklapa u računicu onima na vlasti.
  • Norma Lan

    03.04.2016 09:16
    Reciprocitet
    Može! Ali prvo uskladite aflatoksin kao u EU, zatim zamrznuto meso na 6 meseci, zatim kvalitet svih proizvoda koji su za "istočno" tržište da bude isto kao kod njih!
  • Zoro

    03.04.2016 08:09
    Nisam, ni, ni...
    Pun mi je prsluk, ovog sistema, da svako poskupljenje, pravdaju, prilagodjavanjem EU. Nisam pusac, a i rakija mi nesto ne "lezi". Stvar je principa.
    Pr. Cene goriva su manje-vise iste u EU i kod nas. Jedino sto radnik na pumpi u Nemackoj, ima platu 1500-2000 E, a kod nas 10x manje?
    Za sve sto otimaju ovi PARAZITI od NEUKIH POLITICARA (ima ih vise nego gnjida), kriva je EU.
    Pitam se, kada ce poceti da prilagodjavaju : plate, penzije, socijalnu i zdravstvenu zastitu... uslovima EU?
    Dokle cemo biti supak, ne Evrope, nego i sveta???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija