Žene s rakom grlića materice nemaju lek zbog besmislenog zakona

Život žena obolelih od raka grlića materice, kojima je lek "paklitaksel" preko potreban za lečenje, ozbiljno je ugrožen zbog besmislene zakonske regulative.
Ovaj lek se svuda u svetu koristi u lečenju uznapredovalog kancera grlića materice, ali je pacijentkinjama u Srbiji nedostupan jer naša zemlja još nije našla način da ga uvrsti u terapiju obolelima, piše Kurir.
 
Tim gore ako se zna da je Srbija po smrtnosti od raka grlića materice na trećem mestu među evropskim zemljama, a čak kod dve trećine žena bolest se otkrije u uznapredovalom stadijumu. "Lek 'paklitaksel' registrovan je za lečenje kancera dojke, pluća i jajnika, ali su u međuvremenu sve svetske studije pokazale da daje dobre rezultate i u lečenju žena obolelih od karcinoma grlića materice. S obzirom na to da je cena leka s godinama opala, proizvođač nije imao interesa da ga preregistruje. Ipak, zbog njegovog značaja, veliki broj zemalja u svetu našao je način da to uz dodatne propise premosti, ali ne i Srbija", kaže dr Vladimir Kovčin, onkolog na KBC Bežanijska kosa.
 
On dodaje da proceduralni razlozi ne smeju biti prepreka za to da pacijenti dobiju odgovarajuću terapiju. Ovaj lek je inače registrovan kod nas i već se koristio u lečenju pacijenata s drugim oblicima kancera. "Lek ima široku primenu u svetu, a ne spada u skupe lekove, pa ne vidim nijedan razlog zašto Republički fond za zdravstveno osiguranje ne bi dozvolio da se njegova primena proširi i na pacijentkinje obolele od kancera grlića materice", ističe dr Kovčin.
 
Kaskamo za svetom
 
S njim se slaže i dr Suzana Vasović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koja upozorava da ovo nije jedini "stari" lek kod kojeg su, nakon registracije, otkrivene nove indikacije.
 
"Naš zakon o lekovima ne dozvoljava primenu starih lekova u novim indikacijama, pa tako i u tome kaskamo za svetom. U EU tročlana komisija odobrava korišćenje lekova za nove indikacije, dok u SAD Uprava za hranu i lekove svake godine izbacije listu lekova kod kojih su utvrđene nove indikacije. Ovo je vrlo važno za pacijente kojima je omogućeno da bez prepreka budu lečeni", kaže dr Vasović.
 
Inače, lek "paklitaksel" lekari u Srbiji ne smeju da prepisuju za terapiju karcinoma grlića materice, ali se on može kupiti u apotekama i bez recepta košta 3.269 dinara. Međutim, kako kažu u Apoteci Beograd, trenutno ga ima samo u jednoj apoteci na Vračaru. Reč je o pakovanju od 30 mg, a ostale su samo dve ampule kojima rok ističe u novembru.
 
U Ministarstvu zdravlja, kao ni u RFZO, nisu odgovorili na pitanja u vezi sa pomenutim lekom.
 
Autor: Kurir
  • žena

    21.04.2016 11:17
    "... čak dve trećine žena otkrije bolest u uznapredovalom stadijumu..."

    Trebalo bi, valjda, lekari da otkriju bolest, a ne pacijentkinje...mada, kod nas je sve okrenuto naglavacke.
  • 19. vek

    21.04.2016 09:10
    Šta je tu čudno, u zemlji u kojoj je veronauka bitnija od znanja jezika i gde se astrologija još uvek tretira kao naučna disciplina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.