U Srbiji se jede sve manje mesa, a sve više hleba

U Srbiji sve manje para ima za hranu i u padu je potrošnja svih prehrambenih proizvoda, a naročito mesa i mleka.

Ako se potrošnja namirnica u prošloj godini uporedi s višegodišnjim prosekom od 2008. do 2014. godine, vidi se da nam je na trpezama manje i voća i povrća, pa i hleba i peciva. Nije ni čudo kada se zna da svaki član domaćinstva u Srbiji mesečno za hranu na raspolaganju ima 61 evro, dakle tek po dva evra dnevno za tri obroka.

Pad potrošnje se pre svega odnosi na svinjsko i juneće meso i mleko.

U Srbiji je godišnja potrošnja svežeg mesa po glavi stanovnika u 2015. godini iznosila oko 39 kilograma, od čega junećeg i goveđeg tri kilograma, svinjskog 14,5, jagnjećeg 0,9, živinskog 16,8 i ribe 3,9 kilograma. Sve je to više nego skromno u poređenju s pojedinim zemljama u EU. U Evropskoj uniji svežeg mesa su trošili oko 65,5 kilograma. Za godinu stanovnici tih zemalja pojedu 10,7 kilograma junetine, 31,4 kilogram svinjskog mesa, a živinskog 21,6, pokazuje analiza podataka Agencije za statistiku EU – Eurostata i zvaničnih podataka srpske statistike.

I potrošnja kravljeg konzumnog mleka (bez prerađevina) od 46,2 litara po stanovniku u Srbiji značajno je manja u odnosu na onu u EU, gde je 90 litara. Recimo, Austrijanci popiju 81 litar godišnje, Nemci 74 litra, Grci 69 litara...

Interesantno je pogledati podatke o potrošnji hleba u našoj zemlji. U 2015. godini te namirnice smo trošili više nego godinu ranije. Lane je svaki član domaćinstva u Srbiji pojeo 102,3 kilograma, a 2014. – 99,8 kilograma.

"Potrošnja hleba i peciva, kao i živinskog mesa lane je porasla, ali to je, nažalost, znak da je poraslo i siromaštvo. To je hrana koju više kupuju građani s niskim primanjima. Istovremeno, pala je prodaja skupljih vrsta mesa, poput junetine i govedine i ona je na najnižem nivou", kaže za "Dnevnik" agrarni analitičar Vojislav Stanković.

Podaci pokazuju i to da je lane svaki član domaćinstva u Srbiji pojeo 52,4 kilograma voća, dok je godinu ranije mogao da priušti i dalje minimalnu količinu, ali ipak više od toga – 53,9 kilograma.

Autor: Dnevnik

  • Djox

    24.04.2016 22:04
    Odjos
    Ja ne vidim i ne cujem da se neko buni ...???
  • djole

    24.04.2016 20:02
    politicka ekonomija
    gifenov paradoks ;). jos uvek se ponesto secam iz vremena socijalistickog skolovanja
  • rada

    24.04.2016 16:57
    Hvala za info...2eura po obroku...iskreno,kod nas je I manje ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.