Mali poljoprivrednici će uskoro nestati

Predsednik udruženja poljoprivrednika "Klub 100P plus" Vojislav Malešev ocenio je da nazadovanje poljoprivrede vodi ka tome da će mali poljoprivrednici veoma brzo nestati sa poljoprivredne scene u Srbiji.

"Zemlja se daje velikim kompanijama, a poljoprivrednicima se ukidaju subvencije, odnosno direktna davanja. Na sve to, cene naših proizvoda su na višegodišnjem, možda i decenijskom minimumu", rekao je Malešev za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

On je ocenio da je jasno da se zemljišna politika kroji po meri pojedinaca.

Stručnjak za poljoprivredu Đorđe Bugarin takođe smatra da su poljoprivrednici u drugom planu, a u prvom planu državne politike je izdavanje zemljišta u dugoročni zakup nemačkoj kompaniji Tenis. Prema njegovim rečima, i najveći domaći biznismeni pojaviće se kao investitori, odnosno zakupci državnog zemljišta na dug rok, pa će umnogome povećati površine kojima već gazduju.

"Zahvaljujući zakonu koji je država donela, imamo i u Vojvodini selo kao još gori socijalni slučaj nego što je bilo", rekao je Bugarin.

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski istakla je još jedan segment propadanja domaće poljoprovrede, odnosno činjenicu da su farmeri protiv prodaje državne zemlje, ali da za njih niko nema sluha.

"Zemlja nije moja, ona treba i mojoj deci i niko od nas nema pravo da je proda. Može da upravlja njom, da je iznajmljuje, a mi smo dobri podstanari i vodimo računa o tom resursu. Zašto kvariti nešto što dobro funkcioniše", zaključila je Bugarski.

Autor: Beta

  • Bezemljaš

    04.05.2016 07:59
    A ko je onda glasao za SNA?
  • Ovo ste glasali?

    03.05.2016 18:51
    Nema veze. On će nam pričati kako je GMO kompanija ušla da proizvodi GMO za tamo nekog, dok će se ista GMO hrana pretovarena u druge kamione vraćati ponovo nama.
    Ali, zato eto kamen temeljca i sezonskih poslova za 20.000.
  • Hipster

    03.05.2016 18:50
    Pa kad su cemer i nisu hip.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.