Kako izgleda trgovina ljudima u Srbiji i ko se njome bavi?

Percepcija da se u Srbiji porobljavaju moldavske i ukrajinske prostituke te rumunski nadničari ne može biti dalje od istine: žrtve trgovine ljudima u proteklih 10 godina su u 90 odsto slučajeva naši državljani.

To na početku razgovora o modernom ropstvu u Srbiji napominje Katarina Ivanović, portparolka nevladine organizacije "Astra" koja pruža pomoć žrtvama trgovine ljudima. Zabluda je, takođe, i da su žrtve isključivo siromašne i niskoobrazovane žene i devojke.

"Ne možemo napraviti jedan univerzalni profil žrtve. Ima i visokoobrazovanih i gotovo nepismenih; ima i izrazito siromašnih, ali i imućnijih; ima i maloletnica i žena, ali i muškaraca koji su prinuđeni na radnu eksploataciju", tvrdi ona.

Profil "trgovca"

Trgovci su takođe različiti i više se gotovo i ne oslanjaju na fizičku silu u porobljavanju žrtava. Žrtve se uglavnom vrbuju tako što trgovac sazna sve o njima, ucenjuje ih, drži ih u strahu, preti njihovim porodicama, napravi pornografske snimke i preti da će ih objaviti...

"Nema pravila. Ima ih obrazovanih, koji imaju po dva fakulteta. Imali smo jedan slučaj u kom je muškarac-trgovac bio teolog. Ipak, možemo zaključiti da se uglavnom radi o muškarcima, pojedincima, ili dvojici-trojici koji rade zajedno. Gotovo uvek radi se osobama bliskim žrtvi. Muškarci dominiraju, ali ima i žena. One su, doduše, mnogo češće u ulozi saučesnika, a posebno je paradoksalna situacija u kojoj se za trgovinu okrivi žena, koja je u drugom slučaju i sama žrtva kriminalaca", objašnjava portparolka "Astre".

Pojedinci su, dakle, na tržištu zamenili organizovane kriminalne grupe, čije je vreme u Srbiji prošlo još pre desetak godina, tvrdi Mitar Đurašković, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u MUP-u Srbije i inspektor sa skoro 20 godina iskustva na pronalaženju robovlasnika.

Ugovoreni brakovi

Teško je izdvojiti jednu posebnu vrstu trgovine ljudima koja bi se mogla okarakterisati kao najpogubnija, ali verovatno najkomplikovaniji za postupanje su ugovoreni brakovi.

"Ovde se radi o krajnje komplikovanim situacijama. Daću vam primer: porodica iz Nemačke dođe na sahranu prijatelja ili komšija u rodno selo kraj Niša. Sretnu se sa prijateljskom porodicom i konstatuju da oni imaju sina za ženidbu, a njihovi prijatelji devojku za udaju. Dogovore se i, u ime tog dogovora, isplate prijateljima 5.000 evra. Roditelji daju dozvolu devojčici, i ona se uda u Nemačkoj", opisuje Đurašković.

Ovde nastaje dilema: ako je devojčica seksualno eksploatisana od svog budućeg muža, njegovog strica, svekra, ako je svekrva maltretira i koristi za rad po kući, a pritom devojka ili devojčica nema ni kontakt sa roditeljima - mora se reagovati.

"Međutim, ako je nakon svadbe uspela da sa mužem ostvari kontakt i razumevanje, svi ukućani i porodica je tretiraju dobro, a sa roditeljima održava kontakt - da li da je vraćamo u rodno selo? U ovim slučajevima u obzir uzimamo isključivo njen najbolji interes i na osnovu toga donosimo odluku", objašnjava Đurašković.

Poteškoće sa kojima se žrtve trgovine ljudima susreću verovatno najbolje ilustruje to što je u 13 godina od uključivanja trgovine ljudima u Krivični zakonik Srbije samo jedna žrtva dobila odštetu od svojih "gospodara". Ta presuda donesena je 2014. godine, ali i dalje nije izvršena, jer porobljivači nemaju sredstava da isplate žrtvu.

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu "Blica".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.