Predsednik SANU: Nikada se ne bih bavio politikom

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da se nikada, ni pod kakvim uslovima, ne bi bavio politikom.

On je precizirao da za "takav angažman" ne poseduje neophodne sposobnosti i znanje, kao i da to "niti želi, niti ga privlači".

"Van partija i težeći nekoj svojoj nezavisnosti više od pola veka, verovatno bih delovao kao slon i to nepozvani slon - amater u staklarskoj radnji. Ovoj sredini ne treba još jedan politički promašaj kakav bih bio", rekao je Kostić za "Novosti".

On je istakao da smatra da veći doprinos državi može dati na mestu na kome se sada nalazi, ocenjujući da su nedavno održani izbori bili predvidljivi.

"Parlament bi morao da ima i vaspitnu ulogu, koja do sada nije bila upečatljiva, a ni korišćena. Naprotiv! Ne verujem da će se u sledećem mandatu išta promeniti, a pribojavam se pogoršanja zbog dubokih podela i međupartijske mržnje", smatra Kostić.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da smeta nekima jer javno govori o ključnim društvenim pitanjima, Kostić kaže da se trudi da govori šta misli.

"Ne želim da budem poput političara koji ispituju šta je to što je ugodno da čuje naše kolektivno uvo, i da mi potom iz usta teku lažni med i mleko", rekao je Kostić. On je dodao da bi se tada možda i svideo onima kojima se ne sviđa šta govori, ali bi on lično za sebe smatrao "da je hulja".

  • Orion

    15.05.2016 13:46
    stvarno?
    U SANU rade starlete, krimosi i slicni....kakvi 'akademici' takvi i ostali...Na prodaju je sve, od clanstva, zvanja i pozicija, sve bi prodali samo za pare...sta je to ako nije politika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.