Petina stanovništva LGBT osobe gleda kao kriminalce

Pokrajinski zaštitnik građana ocenjuje da su homofobija i transfobija i dalje na izuzetno visokom stepenu u Srbiji i pored toga što je došlo do određenih pomaka u statusu njihovih ljudskih prava.
U svom pismu povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, ombudsman podseća da sva istraživanja potvrđuju da skoro dve trećine građana smatra da je homoseksualnost bolest, za više od polovine to je velika opasnost za društvo, dok ih petina stanovnika Srbije poistovećuje sa kriminalcima koje treba kažnjavati.
 
U poređenju sa ranijim godinama, na osnovu istraživanja sprovedenog u 2015. godine, povećan je procenat građana koji ne podržavaju nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, ali se i dalje oko 60 odsto njih ne slaže sa tim da su homoseksualci grupa nad kojom se krše osnovna ljudska prava.
 
Takođe, zaštitnik građana skreće pažnju i na to da, i pored toga što su jedni od najugroženijih i najviše diskriminisanih društvenih grupa, pripadnici LGBT populacije ne koriste dovoljno mogućnost zaštite posredstvom nezavisnih institucija. Pokrajinski ombudsman upozorava i na postojanje pripmera institucionalne diskriminacije nad homoseksualcima, u čijoj su osnovi predrasude i stereotipi. 
 
Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se svake godine 17. maja. Njime se obeležava dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija homoseksualnost uklonila sa liste bolesti iz Međunarodne klasifikacije bolesti.
  • Scotch Bonnet

    16.05.2016 16:40
    Prvo poceti sa ovim!
    Svetska zdravstvena organizacija homoseksualnost uklonila sa liste bolesti iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija