DS odlaže Izbornu skupštinu za 17. septembar

Glavni odbor Demokratske stranke će, zbog zahteva većine članova, odložiti Izbornu skupštinu za 17. septembar.

Iako je lider DS Bojan Pajtić stranačke izbore zakazao za 10. jul, najveći deo članova GO smatra da je to rano da bi se uradila ozbiljna debata i pripremili neposredni izbori.

 Pajtić  je danas rekao da ta stranka ima mnogo veći potencijal od onog što je postignuto na vanrednim parlamentarnim izborima, ali je istakao da je ipak osujećen pokušaj uništenja DS-a.

"Ne možemo biti zadovoljni postignutim rezultatom (na izborima), ali možemo činjenicom da smo osujetili one koji su vršili represiju i pokušali da nas izbace iz političkog života", kazao je Pajtić na sednici Glavnog odbora DS-a u Beogradu.

Prema njegovim rečima, cilj uništenja DS-a bio je da na sceni kao jedina alternativa opstane samo ekstremna desnica, a da Aleksandar Vučić ostane jedina evropska opcija.

"Time bi za sebe (Aleksandar Vučić) prigrabio evropsku legitimaciju. On bi bio jedini institucionalni zagovornik evropske ideje, a time bi se izbrisala prošlost i kolektivno pamćenje naroda i on bi se učinio prihvatljivim, nezavisno od onoga što čini u Savamali, na RTV, na izborima kroz nasilje. To bi bio diktator po volji Zapada, jer bi alternativa bio samo (Vojislav) Šešelj i ekstremna desnica", kazao je Pajtić. On je istakao da DS to neće dozvoliti, jer ne želi da ostavi Srbiju bez alternative i neće da prestane da se bori za slobodu zemlje.

Pajtić je isakao da Vučić ne može da poredi hapšenje Slobodana Miloševića pod fantomkama s rušenjem objekata u beogradskom naselju Savamala, jer je, kako je naveo, hapšenje bio jedan civilizacijski čin, koji je imao moralnu i pravnu obavezu, a rušenje objekata u Savamili je rađeno zarad sopstvenog interesa, koje je "posredno dovelo do smrti jednog čoveka".

On je kazao da DS mora da uđe u ozbiljne reforme kako bi iskoristio svoj potencijal i da je neophodno sprovesti ne samo kadrovske reforme već i programske. Pajtić je istakao da DS hoće da pokaže da može mnogo bolje i drugačije i da je zato predložio održavanje neposrednih izbora i da se najšira baza stranke izjasni o svemu. On je kazao da je potrebna interna kontrola svih stranačkih funkcionera u budućnosti.

Pajtić je najavio i da će u rad DS-a biti uključeni i oni koji su na vanrednim izborima dali podršku i to kroz osnivanje kluba prijatelja demokrata.

  • zivan

    29.05.2016 08:20
    Demokratska stranka je samu sebe urussila time ssto je dopustila da njomo ovladaju interesni lobiji. Ako ostro ne raskine sa ovom praksom, nestanak DS je izvestan...
  • NN

    28.05.2016 15:15
    Dobra ideja
    Svidja mi se osnivanje kluba prijatelja demokrata.
  • Djon Obrazic

    28.05.2016 15:05
    Ako je neko unistio DS onda si to ti i Tadic sa ostalim lopinama koje su pobegle sa medijske i politicke scene. Djelic, Dinkic, onaj sto je iskopavao drazu i svi ostali krstici i nekrstici. A o Vojvodini i potpunom unistenju autonomije i svih nadleznosti pa i onih kozmetickih sto je jos uvek imala da ne govorimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija