PKB nude za 91 milion evra, koliko košta 0,7 odsto njegove zemlje

Novi gazda PKB povratiće oko 90 miliona evra, koliko bi trebalo da bude prodajna cena ovog kombinata, prodajom samo 128 hektara ili 0,7 odsto od 17.776 hektara koliko ima ovaj poljoprivredni gigant.

Prva prodaja PKB bila je neuspešna jer niko nije hteo da ga plati 154 miliona evra, pa država, s obzirom na to da nije odustala od privatizacije, razmišlja kako da obavi transakciju. Pojavile su se informacije da će nova prodajna cena biti oko 90 miliona evra, što je slično ceni koju je Željko Sertić, ministar privrede, i najavio nedavno kada je rekao da bi prodajna cena mogla da bude snižena na 30 odsto procenjene, koja je 303 miliona evra. Takođe, država bi mogla i da preuzme dugove od 60 miliona evra, o čemu je ranije pisano.

Ako se zna da je PKB prošle godine prodao kompanijama MPC i "Lidl" ukupno pet hektara za 700.000 evra po hektaru, novi vlasnik bi 90 miliona evra mogao da povrati prodajom 128 hektara ili 0,7 odsto ukupnog zemljišnog fonda koji bi dobio kupovinom, što je ukupno 17.776 hektara. Čista dobit biće mu preostalih 17.549 hektara i 26.000 grla stoke.

Nikola Lazić, direktor gazdinstva "Dunavac" iz sastava PKB, kaže da je cenu od 700.000 evra za poljoprivredno zemljište odredila Uprava javnih prihoda i da je to cena za zemlju na toj lokaciji, a koja je u građevinskoj zoni. MPC je već nešto izgradio, a "Lidl" još nije krenuo.

Miladin Ševarlić, doktor agroekonomije, rekao je za Kurir da je više puta ukazivao da će novi vlasnik enormno zaraditi na onome što će uložiti.

"Ako ga rasprodaju ispod trećine procenjene vrednosti što je potcenjivački, s tim parama ne mogu se pokriti ni samo troškovi uređenja tolike površine usitnjenih parcela na drugom području. Nijedan seljak ne kolje kravu muzaru zbog kile mesa, već kolje najlošije tele, i to muško, a ne žensko, koje ostavlja za priplod", priča Ševarlić.

On smatra da država ne bi trebalo sve da prepusti privatnicima, već da vodi računa i o javnom interesu.

"Da li je javni interes da jedan privatnik dobije pola teritorije opštine Palilula, a da onda za dve-tri godine preprodajom samo manje od 130 hektara povrati ukupnu sumu novca koju će dati za (ne)nameštenu rasprodaju 18.000 hektara lidera srpskog i evropskog agrobiznisa. Zašto potencijalni kupci, umesto PKB, ne kupe polovinu teritorije Crne Trave ili neke druge nerazvijene i urbanistički neatraktivne opštine", pita Ševarlić, koji je nestranački poslanik u novom sazivu Skupštine izabran na listi DSS-Dveri.

Za kupovinu PKB bili su zainteresovani Miodrag Kostić, vlasnik "MK grupe", i Petar Matijević, gazda Industrije mesa "Matijević", ali i Kinezi, Danci, Rusi i Austrijanci. U Ministarstvu privrede nismo mogli da dobijemo komentar povodom prodaje PKB.

  • @ Da pogodim

    07.06.2016 16:11
    Neće ga on nikom dalje prodavati. Sejaće ono što mu poslovni saradnik Monsanto predloži.
    Za to vreme, Monsanto će lobirati po Skupštini, dok ovi jedu pljeskavice i piju viski, da ih malo pošalje na Bahame i da im deca studiraju po amerikama.
    A oni će da odobre priomenu GMO u ishrani. Pa kasnije proizvodnju.
    U svakom slučaju - izbegavanje deklarisanja onog što ćemo po moranju od napredne Evrope uvoziti. Ubi me znatiželja, kojim novcem je kupljen Karneks i kakva soja se trpa u njegove proizvode?
    Znači, tako izgleda sudbina nestanka jednog naroda, u istemu bez zdravstvene zaštite, do skupljanja pod jednu šljivu.
    Ali, imaćete objašnjenje uglednih ljudi, magistara, doktoranata, naučnika svake vrste, svih kojima će šuške da vire iz džepova.
    Svih koji misle da te odluke neće dotaći i njihovo potpmstvo.
    Svih koje nije ni briga za navedeno.
    U se, na se poda se?
  • Da pogodim

    07.06.2016 14:02
    Prodaće ga Kostiću za 3 EUR? A on dalje kome on oće?
  • Gradjanin

    07.06.2016 13:28
    ntn
    A što ja da kupujem deo firme i plaćam lopovski menažment da upravlja mojim parama kada za 10.000 eur mogu da kupim ha zemlje kao fizičko lice i upravljam sam?
    Zemlju prodati odvojeno gradjanima Srbije , naročito seljacima, a TEK NAKON TOGA ostatak firme prodati,ako ima zainteresovanih, ako nema stečaj. Od kupljne zemlje moći da preživi bar hiljadu porodica (17.000 ha) ili DVA SELA. Svaka porodica 17 ha lep život.
    Država će više i zaraditi,a zemlja ostaje nama.
    Odobriti beskamatne kredite na 10 godina seljacima za kupovinu zemlje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.