Cena za PKB manja od 91 milion evra, sindikati nezadovoljni

Ministarstvo privrede i grad Beograd dogovorili su sa bankama reprogram dugova PKB jer još nije završena procena vrednosti kapitala za 2015. godinu.

Nakon toga, i pored protivljenja radnika, PKB će biti privatizovan po ceni koja ne bi trebalo da bude veća od 91 milion evra.

To znači da će budući kupac imovinu koja je procenjena na 303 miliona evra kupiti na rasprodaji, jer će pored umanjene vrednosti, kompanija biti rasterećena od duga od 70 miliona koje će preuzeti država.

Naime, pošto niko nije bio zainteresovan da kupi PKB po ceni od 154 miliona evra, što je 51 odsto procenjene vrednosri kapitala na dan 31. decembra 2014, prema zakonu će uslediti pokušaj prodaje za 30 odsto tržišne vrednosti.

Izvor Blica iz Vlade smatra da će do kraja godine kombinat biti privatizovan. "Do kraja juna trebalo bi da se završi procena vrednosti kapitala, što je uslov za tender. Prvi rezultati na osnovu finansijskih izveštaja ukazuju na to da vrednost kompanije nije uvećana u odnosu na 2014. jer su gubici godinu dana kasnije povećani. To može i da umanji vrednost kapitala od 303 miliona evra i tada cena može biti i niža od 91 milion", navodi izbor lista.

Cena od 154 miliona evra je bila previsoka za srpske firme, a strane nisu htele da uđu u posao jer se plaše kako će biti rešen problem vlasništva nad skoro 18.000 hektara zemlje. Pored niske cene, prednost je i to što će dugove preuzeti država, kaže sagovornik Blica.

U ovako izmenjenim uslovima za privatizaciju, Petar Marijević, koji je zajedno sa Miodragom Kostićem napravio konzorcijum kako bi došli u posed PKB, možda se i odluči da se javi na tender.

"Cena od 154 miliona evra je bila previsoka. Prilikom određivanja prvobitne cene, država nije vodila računa o tome da je došlo do drastičnog pada cena poljoprivrednih proizvoda i da postoji rizik ulaganja u tu oblast. Ovoga puta i to bi trebalo da utiče na cenu ukoliko je država zaista zainteresovana da proda PKB. Još sam interesent za taj kombinat, ali tek kada bude raspisan tender moći ću da kažem da li ću se prijaviti na njega i da li ću učestvovati sam ili sa konzorcijumom. To zavisi i od odnosa sa nemačkim "Tenisom", koji je zainteresovan da kupi moju firmu", kaže Matijević za Blic.

Ministar privrede Željko Sertić ističe da je za državu najbitnije da je sa bankama dogovoreno da se prolongira naplata dugova, što će PKB-u omogućiti da nastavi da radi i da ne ode u stečaj.

Sindikati smatraju da Vlada namerno umanjuje vrednost PKB kako bi se nekom na rasprodaji dalo veliko bogatstvo. "Vrednost kombinata je bar tri puta veća. Nećemo to mirno gledati. Počelo je i prijavljivanje za socijalni program po kojem će radnisi po godini staža dobiti 300 evra", rekao je Miloš Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB-a.

  • Moc

    31.05.2016 17:26
    Ala je mocna ova Srbija.
  • Ivan

    31.05.2016 13:58
    Ludo
    Ovo nije normalno! Prodati nešto najvrednije, nešto što ne može da se uništi, dvojici h...Pa što prodajete?
  • Kokan

    31.05.2016 10:32
    Kako su samo pametni?
    U ovoj "državi" koju vode nesposobni poltroni i muvadžije, koji bi prodali i rođenu mater, na teret svih građana preuzimaju dugove a ovoj dvojici osvedočenih prevaranata poklanjaju najvrednije u ovoj zemlji, a to je poljoprivredno zemljište???
    Ako je "rizik za ulaganje", nije ni vreme za prodaju!!!
    Ovo zlo se može samo na jedan način ugušiti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.