Apelacioni sud prekršio zakon u slučaju Stanka Subotića

Apelacioni sud u Beogradu prekršio je zakon u korist Stanka Subotića Caneta i njegovih saradnika, utvrdio je Vrhovni kasacioni sud.

Kako piše "Blic", najviša sudska instanca u Srbiji prihvatila je zahtev Republičkog tužilaštva za zaštitu zakonitosti koji je iniciralo Tužilaštvo za organizovani kriminal. Tako je utvrđeno da je Apelacioni sud bio pristrasan u korist Subotića i njegove grupe, jer nije prihvatio ključne dokaze protiv njih za šverc cigareta.

"Apelacioni sud je nezakonito odbio da u dokaze uvrsti fotokopije dokumenata koji potvrđuju šverc cigareta i lažiranje dokumentacije", jedan je od zaključaka koji potvrđuje tezu tužilaštva da su okrivljeni uništili originalna dokumenta da bi prikrili šverc. Zbog ove odluke Vrhovnog suda ne može se ponoviti suđenje Subotiću, jer to zakon ne dozvoljava. Jedino moguće je da se postavi pitanje odgovornosti sudija Apelacionog suda koji su prekršili zakon u korist Subotića. Tužilaštvo, ministarstvo, kao i predsednik suda mogu da iniciraju disciplinske postupke protiv sudija.

Apelacioni sud doneo je pravosnažnu presudu da su Subotić i svi njegovi saradnici slobodni zbog zastarelosti dela optužbi, kao i zbog nedostatka dokaza za onaj deo gde nije nastupila zastarelost.

Prvom presudom Specijalnog suda Subotić je 2011. bio osuđen na šest godina zatvora. Apelacioni sud je potom ukinuo presudu i slučaj vratio na početak. Iako je 2010. odbio ponudu od čak pet miliona evra jemstva, Specijalni sud 2013. pristaje na skoro deset puta manju sumu, i to u formi hipoteke nad nekretninama. Subotić je jedini u pravosuđu Srbije koji nije priveden u sud nakon višegodišnjeg bekstva, već je prihvaćena njegova izjava koju je dao u inostranstvu da neće bežati.

U ponovnom suđenju iz dokaza su isključeni neki iskazi svedoka protiv Subotića, a jedan svedok se pojavio direktno u kancelariji sudije sa misterioznim dokumentom u korist Subotića, što je prihvaćeno. Tužilaštvo se žalilo da je spis potpisala osoba koja je u trenutku potpisivanja već pet godina bila mrtva, ali i to je odbijeno. Veće Specijalnog suda donelo je oslobađajuću presudu da su optužbe protiv Subotića i njegove grupe iz 1995. zastarele, a da za 1996. nema dokaza.

Apelacioni sud, gde je predmet stajao skoro godinu dana, konstatovao je da je predmet zastareo u novembru 2015. Veće je otvorilo postupak i na početku insistiralo da je za presudu bitno da se sasluša Subotić. Ročišta su potom odlagana četiri puta i Subotić se na kraju nije ni pojavio, a doneta je oslobađajuća presuda.

  • Predragg

    13.06.2016 21:15
    Pogledajte koju je stranku hvalio i finansirao ,pa donesite zakljucak koliko Politicari i Vodja deluju na pravosudje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija