Većina mladih misli loše o Srbiji, uzori Đoković, Šešelj, Tesla

Iako Novak Đoković prednjači, drugi uzori mladih u Srbiji mahom su estradne ličnosti, rijaliti zvezde pod optužnicama i različiti političari, a zastupljeni su i priznati umetnici, naučnici i sportisti.

Istraživanje problema i potreba mladih, koje je uradio TIM Centar iz Novog Sada, pokazalo je podjednako zabrinjavajuće, ali i neke ohrabrujuće rezultate.

Glavni problemi mladih su po njihovim rečima nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji. Broj jedan domaći uzor i za studente i srednjoškolce je teniser Novak Đoković, dok je najčešći uzor iz inostranstva - Vladimir Putin.

Pored Đokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na, poređane po broju glasova, Vojislava Šešelja, Jelenu Karelušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koju. Za studente, uzori su pored poznatog tenisera i Nikola Tesla, Zoran Kesić, Ivana Španović, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Đinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković.

Ključni problem mladih u Srbiji je ubedljivo visoka nezaposlenost. Za srednjoškolce pored ovoga su dominantni još narkomanija, alkoholizam i osećaj da budućnost ne zavisi od njih, uz loš obrazovni sistem i siromaštvo, dok studente opterećuje i pasivnost. Posebno zabrinjavajuće rezultate za budućnost Srbije donela je tema Socijalno preduzetništvo mladih.

Kao asocijaciju na reč "Srbija" mladi navode uglavnom negativne pojmove, a više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji. Više od 70% učenika i 60% studenata ne veruje da će se stanje u Srbiji popraviti, dok više od dve trećine želi da ode iz Srbije i živi u inostranstvu.

Novac, "veze" i snalažljivost su prema mišljenju mladih važniji za uspeh u Srbiji od obrazovanja, stručnosti i vrednog rada, dok su sreća i upornost približno jednako važni. Na pitanje da procene ko su njihovim vršnjacima najčešći uzori, najčešći odgovori mladih su starlete, zvezde "reality" programa i ličnosti sa estrade, a zatim slede narodni pevači, kriminalci i mafijaši, a potom i sportisti

Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mladih ljudi, od toga 980 studenata i 951 učenika i u to u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

  • IDIOT

    23.06.2016 12:02
    Za Jovicu i ostale
    Molim nabrojte mi Vaše uzore i obrazložite mi zašto Novak Djoković nije uzor?
  • @IDIOT,Terješkova

    23.06.2016 06:22
    Opet trolujes botino, tebi je stvarno dosadno. Idi zvaci - sendvic.
  • Terješkova

    22.06.2016 21:52
    Aaaaaa....... mediokriteti ko ne razume Idiota!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija