Novi Sad stecište amfetamina, ilegalne laboratorije sve češće po selima

Iako najveći gradovi u Srbiji, među kojima je Novi Sad, prednjače kao stecišta ilegalne proizvodnje i preprodaje droge, ni manja mesta, pa ni ruralne sredine nisu zaštićene, pokazuju podaci Kancelarije Vlade Srbije za borbu protiv droga.

U različitim policijskim akcijama na teritoriji cele Srbije u toku prošle godine zaplenjeno je ukupno 1.6 tona različitih vrsta droge i preko 233.000 različitih vrsta sintetičkih droga. Policija je plenila ne samo drogu koju je pronašla u transportu, ili uličnoj preprodaji, već i one količine koje su proizvođene u ilegalnim laboratorijama na području države.

Prema podacima Kancelarije za borbu protiv droga, najveći broj zaplena droge u toku 2015. bio je u Beogradu - 2.753 slučaja, Novom Sadu - 922, zatim u Nišu - 352, Šapcu -  236, Sremskoj Mitrovici - 191, Zaječaru - 153, Pančevu - 142, Kraljevu - 136, Jagodini - 132 slučaja...

Prema izdvojenim podacima, najmanji broj zaplena bio je u Smederevu - 32 slučaja.

Amfetamina najviše u Novom Sadu

Od ukupnog broja zaplena, najveće količine heroina zaplenjene su u Beogradu - 8.2 kilograma, Jagodini - 6.6 i u Vranju gde je zaplenjeno preko pet kilograma.

Najviše marihuane je zaplenjeno u Kragujevcu preko 246 kilograma, pa u Zaječaru 144, u Beogradu i Novom Sadu po oko 100 kilograma.

Beograd prednjači po zaplenama kokaina i hašiša, dok je u Novom Sadu, Beogradu pa Subotici bilo najviše zaplena sintetičke droge amfetamin.

U Beogradu nije bilo zaplena ekstazija prošle godine, ali su veće količine otkrivene u Sremskoj Mitrovici i Pirotu.

U toku pomenutih akcija, policija je otkrila ukupno 5.694 krivična dela u 2015. godini, za razliku od 2014. kada je otkriveno ukupno 6.216 krivičnih dela i to: neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćeno držanje opojnih droga i 111 krivičnih dela - omogućavanje uživanja opojnih droga.

Kokain "droga bogatih", krijumčari dobro organizovani

Prema rečima direktora Kancelarije za borbu protiv droge Milana Pekića ne može decidno da se kaže da određena vrsta droge posebno gravitira u određenom području naše države.

"Marihuana je najzastupljenija, potom heroin, kokain a zatim i sve vrste sintetičkih droga i veoma je teško reći koja je najdostupnija na određenom tržištu. Kokain je najskuplji - tzv. droga bogatih, te je logično da se najviše konzumira u najrazvijenim delovima države", rekao je Pekić.



Prema njegovim rečima, krijumčari su svoju ilegalnu mrežu nažalost dobro organizovali, a zavisnici su upućeni, od koga i na koji način da nabave narkotike.

Prema njegovim rečima, u prošlim vremenima manja mesta su bila zaštićena od problema droga, ali sve češće se događa da se u tim ruralnim delovima Srbije organizuju ilegalne laboratorije za proizvodnju najčešće marihuane, odnosno da stanovništvo sa tih područja ima problem sa drogom.

On je ukazao da su ruralne sredine, postale privlačne organizatorima ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuana ili sintetičkih droga, jer se tokom hemijskih procesa proizvodnje šire specifični neugodni mirisi koji se, i pored mera predostrožnosti, ne mogu baš lako sakriti.

Zbog svih loših posledica koje izaziva droga, kako po život i zdravlje stanovništva, tako i za celokupnu ekonomiju države, direktor je istakao da je prioritet Kancelarije na čijem je čelu da se u Srbiji izgradi efikasan i sveobuhvatan sistem borbe protiv droga.

Kao ključni faktor za realizaciju cilja smanjenja ponude i potražnje droga, Pekić je označio dobru prevenciju, ali i pružanje adekvatne podrške zavisnicima u toku i nakon rehabilitacije, odnosno smanjenje štetnih posledice zloupotreba droga.

  • Marko

    13.09.2017 09:04
    Amfetamin
    Na žalost kako se i u vašem članku opisuje, kokain je droga bogatih a amfetamin sintetička droga sličnog delovanja, droga za šire mase. Amfetamini se sve više proizvode po Srbiji i samim tim cena speeda(amfetamin) pada... Speed nikada nije jeftiniji bio. Za par hiljada dinara možete kupiti 5 pa i 10g ove sintetičke droge koja razara mozak i ceo organizam. Mladi sve više uzimaju amfetamin a povratnici koji su uzimali heroin takodje prelaze na amfetamin tešići se kako bolje Speed nego dop. Dolazimo do zaključka da je Speed postao najtrazenija droga u Srbiji.
  • Drug

    17.07.2016 20:03
    Ko najvise diluje?
    Drzava je najveci diler droge. Ima svoje ljude na ulicima koji diluju i stiti ih, a konkurenciju hapsi.
  • otac

    17.07.2016 19:15
    Savet
    Radite preventivno, legalizujte lake droge a dozvolite narkomanima (koje cete najpre registrovati) za teze droge da dobiju dnevnu dozu na legalan nacin i dobicete rezultate u oporavljanju omladine. Time ste unistili preprodavce a i omladini vise nece biti zanimljivo da rade stvari koje nisu zabranjene. Kaznama i zatvorom ama bas nista ne mozete da uradite. Pametan uci na greskama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.