Ko su sudije koje su ukinule presudu Darku Šariću?

Sudije Apelacionog suda ukinule su presudu Darku Šariću, jer tvrde da nije jasno napisana i smatraju da je trebalo da mu se sudi po blažem zakonu.
Sporno im je bilo i učešće sudije Vladimira Vučinića u ovom postupku. Međutim, sudije koje su ukinule ovu presudu donele su još nekoliko kontroverznih odluka – oslobodile su Stanka Subotića, Luku Bojovića i smanjile kaznu huliganu Urošu Mišiću.
 
Apelacioni sud doneo je pre skoro dva meseca dramatičnu odluku – da ukine presudu Darku Šariću i naloži da mu se za šverc 5,8 tona kokaina sudi ispočetka. Ova odluka, međutim, prošla je gotovo nezapaženo. Objavljena je na sajtu suda sa mesec dana zakašnjenja, 24. juna u petak popodne, posle isteka radnog vremena.
 
Ni sudije Apelacionog suda nisu smatrale da javnost treba da bude detaljno obaveštena o slučaju. U šturom saopštenju nije objašnjeno zašto je ukinuta presuda u jednom od najvećih sudskih postupaka – pisalo je samo da je ovakva odluka doneta zbog povreda krivičnog postupka. Niko od predstavnika vlasti nije komentarisao slučaj, a delovalo je kao da su svi želeli da ovaj događaj prođe nezapaženo.
 
Kontroverzne sudije
 
Presudu su ukinule sudije Veroljub Cvetković, Dragoljub Đorđević, Milimir Lukić, Nadežda Mijatović i Bojana Paunović. Neki od njih poništili su presude u drugim poznatim slučajevima i oslobodili kriminalce, kontroverzne biznismene i huligane, otkriva KRIK.
 
Tako je sudija Đorđević bio u sudskom veću koje je krajem prošle godine oslobodilo Stanka Subotića Caneta, kome se sudilo za šverc cigareta. Sudije su rekle da je deo optužbi zastareo, a za drugi deo nije bilo dovoljno dokaza da se Subotić proglasi krivim. Vrhovni sud je u junu ove godine utvrdio da su sudije nezakonito oslobodile Subotića, ne prihvativši deo dokaza.
 
Cvetković, Đorđević, Mijatović i Paunović potvrdili su oslobađajuću presudu Luki Bojoviću, šefu zemunskog klana, kome se sudilo za tri ubistva i dva pokušaja ubistva. Kako je KRIK ranije otkrio, Bojović je vršio pritisak na svedoke i tužilaštvo je sudijama dostavilo dokaze o tome. Sudije te dokaze nisu prihvatile, a na osnovu nameštenih svedočenja oborena je presuda.
 
Cvetković, Đorđević i Paunović smanjili su kaznu i Urošu Mišiću, kome se sudilo za pokušaj ubistva policajca na fudbalskoj utakmici, sa deset na pet i po godina.
 
U slučaju Šarić presudu su ukinuli, kako su naveli, iz nekoliko razloga.
 
Sudija Višeg suda Vladimir Vučinić, po mišljenju veća Apelacionog suda, nije smeo da sudi narko-bosu. Vučinić je 2010. bio predsednik sudskog veća, koje procenjuje da li optužnice imaju dovoljno dokaza da se optuženi izvedu pred sud. Među optužnicama koje je odobrio bile su i one protiv Šarića. Prema tadašnjim propisima, to nije bila prepreka da Vučinić istovremeno i sudi Šariću. Zakon je, međutim, promenjen krajem 2013. godine, dok je suđenje trajalo, i propisao je da sudija koji je potvrdio optužnicu ne može da sudi u istom slučaju.
 
Svega dva dana pred objavljivanje prvostepene presude Šariću prošle godine, njegovi advokati tražili su izuzeće Vučinića, ali je predsednik Višeg suda odbio njihov zahtev. Sudije Apelacionog suda, međutim, prihvatile su ovakav stav advokata. Oni su u presudi rekli da sumnjaju u Vučinićevu objektivnost jer je potvrđujući optužnicu stekao određena ubeđenja i "psihološki je vezan" za svoju raniju odluku.
 
Nakon brojih pritisaka koje je trpeo, Vučinić je odustao od karijere sudije i postao advokat. Neće biti u veću koje će ponovo suditi Šariću.
 
Nejasna presuda
 
Još jedan razlog zbog kog je oborena presuda, kako piše u odluci Apelacionog suda, je to što nije jasno napisana. Iako nisu osporili dokaze protiv Šarića, sudije Apelacije kažu da u presudi nije konkretno objašnjeno koja je bila uloga članova grupe tokom šverca droge.
 
O učešću svakog člana grupe detaljno se govorilo tokom suđenja. Narko-kartel je funkcionisao na nekoliko kontinenata – jedan deo grupe je iz Srbije i Crne Gore organizovao šverc, drugi je kupovao drogu u Južnoj Americi, a treći je prekookeanskim brodovima kokain prebacivao u Evropu. Poseban ogranak kartela organizovao je prodaju u Italiji i drugim zemljama. To, međutim, nije dobro objašnjeno u presudi, smatra Apelacioni sud.
 
U presudi su imena svih članova pobrojana na početku, a zatim je opisan međunarodni šverc droge, bez preciziranja ko je šta radio. Tako ispada da su svi članovi učestvovali u svim kriminalnim akcijama, odnosno da su vršili svaku od uloga koje su postojale prilikom šverca kokaina.
 
Navodi se i da sudija Siniša Petrović u presudi nije objasnio kako su Šarić i dva njegova saradnika koji su osuđeni kao šefovi, stvorili plan i organizovali ljude na teritoriji Južne Amerike da kupuju, skladište kokain i da ga transportuju u Evropu. Sudija nije jasno naveo kako je na osnovu snimaka prisluškivanih razgovora i pisanih dokaza zaključio da je narko-kartel počinio dela za koja ih tužilaštvo tereti, piše u presudi Apelacionog suda.
 
Apelacioni sud tvrdi da je Viši sud trebalo da Šariću i članovima njegove grupe sudi po starom, blažem zakonu.
 
Dok je balkanski narko-kartel švercovo drogu, promenio se krivični zakon. U septembru 2009. godine, mesec dana pre nego što je dogodio poslednji pokušaj šverca preko dve tone kokaina iz Urugvaja, donet je novi zakon koji je propisao strože kazne da ovo krivično delo.
 
Šariću je Viši sud presudio po novom i strožem zakonu, jer se grupa bavila švercom i nakon promene zakona.
 
Ukoliko se u ponovljenom suđenju primeni stari zakon, Šarić može biti osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora, umesto 20 koliko je dobio po novom. nastavak ovog slučaja pročitajte na sajtu KRIK-a.
  • rodoljub

    21.07.2016 18:15
    nezavisni
    To je dokaz da drzava mora da se mesa u pravosudje, jer je potpuno korumpirano. Treba nam Erdogan da pohapsi te "nezavisne" sudije, korumpirani olos. Korumpirani novinari ce i dalje da napadaju vlast, jer su isti kao te sudije - olos .
  • NS

    21.07.2016 14:46
    Napisite za koliku platu oslobadjaju kriminalce a o bonusima "sa strane" mozemo samo da nagadjamo! Raspad kao u ostalom i celo drustvo u Srbiji...
  • jo

    21.07.2016 13:47
    Nema veze
    Nema veze ide plata ide staž.najbitnije je da smo mi otvorili poglavlje za pravosudje.Pa šta milite što su bašte oko spensa svaki dan pune.Tu se sve dogovori za tili čas.Bio sam prisutan par puta u jednom sremskom selu na obali reke gde se svaki vikend skuplja bulumenta iz BG i gde se sve lepo završi uz kotlić i špricere.Ja tebi serdare on meni vojvodo razmene se koverte i svakom dobro.Kad sam ih gledao uvek sam se pitao kako to da se u sudnici krve na nož a ovde se nazdravlja i peva navrate ponekad i tamburaši valjda da presuda bude i zvanično overena sa sve pečatom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.