Srbija sedma u svetu po pirateriji

Srbija zauzima neslavno sedmo mesto na listi zemalja sveta u kojima je piraterija najzastupljenija.

Neko bi rekao da ovo i nije loša pozicija, imajući u vidu da je peto mesto na listi država sa najvišom stopom internet piraterije zauzela Španija (22,19 odsto tamošnjih internet korisnika skida nelegalne sadržaje sa veba), dok je Grčka na šestoj poziciji.

Četvrto mesto na listi pripalo je Hrvatskoj jer 22,70 odsto hrvatskih internet korisnika preuzima piratske sadržaje.

Listu zemalja sveta u kojima je internet piraterija najzastupljenija objavila je informatička kompanija "Muso", koja se bavi zaštitom autorskih prava nad sadržajima postavljenim na svetskoj mreži. Objavljeni podaci i lista odnose se na internet saobraćaj tokom 2015. godine.

Ispred naše zemlje, u kojoj se 21,31 odsto korisnika interneta može smatrati takozvanim "piratima" odnosno osobama koje preuzimaju piratske internet sadržaje, nalaze se: prvoplasirana Letonija, u kojoj je stopa piraterije najviša – skoro polovina korisnika interneta (46,33 odsto), na drugom mestu je Bugarska, a trećeplasirana je Litvanija.

Manju pirateriju od nas, a opet visoku, imaju Irska (na osmoj poziciji), Rumunija (deveta) i desetoplasirana Švedska, u kojoj 18,38 odsto korisnika veba skida nelegalno postavljene filmove, muzičke albume i pesme, video-igre i druge sadržaje.

Kada se pogleda lista zemalja sa najvećom stopom onlajn piraterije, jedan od zaključaka je da su deset prvoplasiranih iz Evrope, a prva na listi koja nije sa Starog kontinenta je Australija (12. mesto), iza koje sledi Izrael, a onda opet evropske zemlje. Tako je, izgleda, Evropa stanište za pirateriju.

I do 20. mesta ove liste najviše ima evropskih zemalja: Portugalija (11. mesto), Holandija (14. pozicija sa stopom od 15,56 odsto), Ukrajina, Belgija, Belorusija, Poljska i Norveška. Šesnaesto mesto zauzimaju Ujedinjeni Arapski Emirati sa stopom internet piraterije od 14,6 odsto.

Nisku stopu internet piraterije imaju Sjedinjene Američke Države – pet odsto, što se smatra i tržišno prihvatljivim. Zanimljivo je da najmanju pirateriju ima Nemačka, u kojoj tek 1,71 odsto internet korisnika koristi piratske sadržaje sa veba.

Istraživanje kompanije "Muso" je obuhvatilo više od 14.000 najznačajnijih torent sajtova na kojima se preuzimaju drugi razni sadržaji, koji su tokom 2015. godine ostvarili više od 141 milijardu poseta.

Uprkos rastućoj dostupnosti pravnih mogućnosti, onlajn piraterija besni i dalje jer korisnici interneta širom sveta svakodnevno posete piratske sajtove 100 miliona puta.

  • Zivan

    06.08.2016 23:14
    Da i mi u necemu budemo pri evropskom vrhu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.