Srbija dobila novu vladu

Srbija je danas dobila novu vladu, nakon što je predlog mandatara Aleksandra Vučića dobio podršku većine poslanika Skupštine Srbije.
Za novu vladu, sa 16 ministarstava i tri ministra bez portfelja, glasalo je 163 poslanika, protiv je bilo 62, uzdržanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna. Sednica je počela u utorak, 9. avgusta, kada je mandatar izlagao ekspoze skoro šest sati. Ekspoze ima 260 strana, a Vučić je to sažeo u 68 strana koje je delom pročitao, a delom prepričao.
 
Članovi vlade večeras su u Skupštini Srbije položili zakletvu, čime je počeo da teče njihov mandat.
 
Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije". 
 
Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica i diplomatskog kora. Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde", a ispred Skupštine postrojena je počasna grada Vojske.
 
U novoj vladi je osam novih ministara u odnosu na vladu čiji je mandat trajao prethodne dve godine. 
 
Ministarka pravde je Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.
 
Ministar privrede je Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine je Branislav Nedimović, a na čelu Ministarstva kulture i informisanja je Vladan Vukosavljević.
 
Prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova je Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka gradjevine, saobraćaja i infrastrukture je Zorana Mihajlović, a potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
 
Ministar odbrane je Zoran Đorđević, finansija Dušan Vujović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a na čelu Ministarstva zdravlja je Zlatibor Lončar.
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Aleksandar Vulin, a na čelu Ministarstva omladine i sporta je Vanja Udovičić.
 
Ministri bez portfelja su Jadranka Joksimović, zadužena za evropske integracije, Slavica Djukić-Dejanović, koja će se baviti sociopatskim promenama u društvu, odnosno prevencijom nasilja, ali i zaštitom dece i osoba sa smetnjama u razvoju, kao i Milan Krkobabić koji će biti zadužen za regionalni razvoj.
 
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da će vlada ujutru u 6.30 imati prvu sednicu.
  • @Observer

    12.08.2016 11:09
    Taj ministar poljoprivrede treba samo da stavi potpis na dokument kojim će se dozvoliti uvoz i promet GMO. Jel nam premijer lepo objasnio u ekspozeu kako je nastao čeri paradajz? Jeste. Šta će nama bilo koji ministar, kad naš vođa sve najbolje zna?
  • Observer

    12.08.2016 09:16
    Kataklizma
    Od hrane svi živimo i vezani smo za namirnice neposredno ili posredno. Ja sam neposredno i zbog toga mi je na vidiku kataklizma, koja nam preti, preko novog ministra poljoprivrede. Jeste, da se oni menjaju u proseku, na dve godine, što govori o katastrofalnoj strategiji u Državi po ovom pitanju. Kako smo krenuli, moj kućepazitelj će uskoro steći kvalifikaciju da bude ministar za hranu. Po biografiji, naučnim radovima, uspesima u praksi, na terenu, koje je do sada postigao, od ovog ministra, mi ni hleba nećemo da se najedemo. Pravnik će sada da nam objašnjava o mikotoksinima, antibioticima i nodularnom dermatitisu. Bože, šta smo ti skrivili ?
  • Zivan

    12.08.2016 07:49
    U ccemu je razlika spram prethodne vlade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.