Minimalac će se povećati za 1.440 dinara

Minimalna cena radnog sata mogla bi, umesto trenutnih 121 dinar, da bude oko 130 dinara, budući da je Vlada Srbije spremna da podrži povećanje minimalca negde "na sredini" između zahteva sindikata i predloga poslodavaca.

Trenutna minimalna plata u Srbiji iznosi 21.050 dinara. Ukoliko dođe do povećanja minimalne cene radnog sata za devet dinara, to praktično znači da će minimalac skočiti za nešto manje od 1.500 dinara na mesečnom nivou. Preciznije, ako tokom jednog meseca imate najmanje 20 radnih dana, sa standardnim radnim vremenom od osam sati, odnosno ukupno 160 radnih sati mesečno, povećanje plate bi moglo da iznosi oko - 1.440 dinara.

Vlada je, sudeći prema najavi premijera Aleksandra Vučića tokom predstavljanja ekspozea, spremna na ovaj korak. On je tada najavio da će do povećanja doći, ali nije precizirao cifru za koju se vlada zalaže, ističući da se s tom cifrom neće izlaziti pre socijalnog dijaloga u okviru SES-a.

"Koliko će povećanje biti, zavisi dobrim delom od vlade, ali prvo da vidimo koliko mogu da se dogovore poslodavci i sindikati, pa ćemo i mi izaći s predlogom", rekao je Vučić.

Između 230.000 i 250.000 građana je, prema nekim procenama, na minimalcu, dok sindikati procenjuju da je onih čije su plate zakonski najmanje - oko 300.000.

Sindikat traži da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po satu, dok su poslodavci spremni da sa trenutnih 121 dinar podignu cenu na 123 -124 dinara.

Kako će to uticati na budžet?

Sindikati istovremeno tvrde da će povećanje minimalne zarade povećati direktno i prihode budžeta, budući da će porezi i doprinosi biti obračunavani na veće iznose plata, te da neće biti deo sive zone, već legalnih tokova. To bi, kako navode, moglo da pogura i potrošnju.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je rekao da bi za radnike čije su plate zakonski minimalne povećanje od 1.440 dinara bio kvalitetan pomak. On je podsetio da poslednje dve godine nije bilo povećanja, a prošle godine je tek vraćano ono što je zbog fiskalne konsolidacije od plata smanjeno.

"Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO. To će biti pomak i za privredu Srbije", kaže Orbović.

Prema nezvaničnim informacijama, takođe, očekuje se da će i prosečna plata u narednom periodu da raste, te da će do kraja godine dostići oko 415 evra, u drugom tromesečju naredne godine biće već na oko 450 evra, a u 2018, prema očekivanjima, prosečna plata u Srbiji dostići će - 500 evra.

Ipak, prosečna plata je i dalje samo rezultat statistike, a mnogi građani realno ne zarađuju ni blizu proseka. To potvrđuje istraživanje koje je pokazalo da je prosečna plata za većinu Novosađana i dalje nedostižna, kao i podaci Centra za socijalni rad da je sve više Novosađana na socijalnoj pomoći, o čemu možete čitati OVDE.

  • Gradjanin 2 reda

    15.08.2016 11:46
    Miladin
    Ja radim kod privatnika i snosiću teret povećanja plata gradjana 1 reda koji rade kod države
    Kako?
    Ovako.Pošto je povećana minimalna zarada iz razloga da bi se povećao iznos koji moj poslodavac uplaćuje državi na osnovu poreza i doprinosa na moju platu , smanjiće neto deo koji dobijam na ruke.
    Ne zato šro je moj poslodovac loš,već zato što tako mora.Podržaću ga jer je druga opcija da zatvori firmu i da odemo lepo svi na biro na teret države! Tako će do kraja i biti! Lep život 800.000 državnih činovnika ne možemo naplaćati.
  • Informisao sam se

    14.08.2016 23:15
    vv
    Živan je potpuno u pravu.Država plaća svoje zaposlene prema koeficijentu za radno mesto(!1, 2, 3 4, itd) .Plata se izračuna na taj način što se minimalna zarada množi sa koeficijentom
    Tako onaj ko radi kod države za minimalac koeficijent mu je 1
    Čim se POVEĆA MINIMALNA ZARADA PLATA SVIH ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU ĆE SE AUTOMATSKI POVEĆATI.
    Na taj način velike plate biće još veće, a boranija će da radi za siću kao i do sada.
    Normalno, ovo povećanje platiće privatni sektor kroz povećanje poreza i doprinosa na plate.Veća osnovica veća cifra za plaćanje.
  • Miladin

    14.08.2016 22:49
    S povećanjem cene rada u privatnom sektoru će samo doći do drugačijeg odnosa između isplate zarade na račun i na ruke. Zaposleni neće osetiti boljitak. I dalje će raditi za istu svotu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija