Operaciju katarakte čeka oko 12.000 pacijenata, većina ne želi kod privatnika

Čak 12.000 građana kojima je hitno potrebna operacija katarakte upućeno je početkom godine u privatne očne klinike o trošku države, a u cilju smanjenja ogromnih lista čekanja na ovaj zahvat.
Na ovaj potez RFZO se odlučio verujući da će građani zaista pristati da neophodan zahvat obave što pre, međutim, samo se 2.110 pacijenata opredelilo za operaciju u nekoj od 10 privatnih očnih klinika. Od tog broja prijavljenih, do pre nekoliko dana je operisano 843 osiguranika. Zakazane datume prijema za operaciju u privatnim ustanovama ima još 1.267 pacijenata.
 
Podsećamo da je Institut za javno zdravlje "Batut" odobrio da se u privatnim očnim klinikama uradi 3.080 usluga do kraja godine i za to je obezbeđeno skoro 118 miliona dinara.
 
Ogromna većina pacijenata odlučila je da i dalje ostane na listama čekanja, iako je prosečno vreme čekanja za ovu intervenciju 13 meseci, a zahvat su mogli da obave za dva meseca ili najdalje do kraja ove godine. Inače, cena operacije katarakte (po oku) kod privatnika je od 115.000 do čak 180.000 dinara.
 
Ovakav razvoj događaja izgleda nije iznenadio samo oftalmologe. Doktor Miroslav Stamenković, direktor Očne klinike u Kliničko-bolničkom centru "Zvezdara" u Beogradu, objašnjava da je dobrodošla svaka pomoć u smanjivanju lista čekanja na operacije katarakte, ali je činjenica da se pacijenti vezuju za svoje doktore.
 
"Postoje pacijenti koji, pored katarakte, imaju dodatne, udružene promene na oku – povišeni očni pritisak ili promene na očnom dnu, koji zahtevaju i neku dodatnu intervenciju i verovatno se zato pacijenti vezuju za svoje dugogodišnje lekare u državnim klinikama, jer im je potreban dugotrajniji tretman i česte kontrole", kaže dr Stamenković.
 
Manji odziv od očekivanog za operaciju katarakte u privatnim očnim bolnicama može da znači i da je sazrela kolektivna svest da je operacija katarakte u suštini lagan hirurški zahvat, koji traje 10 minuta i koji može svaki specijalista da uradi. A možda ih je od ovog povoljnog aranžmana odvratilo to što bi buduće kontrole i lečenje eventualnih komplikacija morali da plaćaju iz vlastitog džepa.
 
U Ministarstvu zdravlja dodaju da uključivanje privatnika nije jedina akcija sprovedena da se smanje liste čekanja. Prvi put je ugovorena nabavka čak 34.149 sočiva (šest vrsta).
 
"Neophodno je da i očne klinike i očna odeljenja širom Srbije, a ima ih 30, počnu da obavljaju više ovih operacija, a upravo će to biti jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja u narednom periodu, i to ćemo posebno kontrolisati. Jer, u Beogradu se obavi polovina svih operacija katarakti u Srbiji, pojedini lekari urade između 700 i 900 operacija godišnje, što je više nego neki centri u unutrašnjosti. Osim Beograda, dosta se ovih operacija uradi i u Nišu i Kragujevcu, ali očekujemo povećanje broja i u Novom Sadu", objasnili su u resornom ministarstvu za Politiku.
 
Trenutno se detaljno analiziraju liste čekanja, jer je uočeno da se iste osobe nalaze na više lista. Zato nema preciznog broja pacijenata, ali se procenjuje da ih je oko 25.000. Prošle godine je urađeno 21.210 ovih intervencija.
 
Dr Stamenković kaže daje najvažnije da više nema prekida u snabdevanju sočivima, što je povećavalo liste čekanja.
 
"U manjim centrima u ovom času ne postoji dovoljan broj lekara koji znaju da operišu kataraktu, ali sledi njihova obuka", kaže dr Stamenković.
  • Nadežda

    02.04.2021 23:43
    Operacija katarakte u kragujev
    Nije tačno da se pacijent vezuje za svog lekara.Ja sam svog videla samo jednog,doktorku Karić koja je kao izuzetan stručnjak borila se i ubacila me u kompjuter gde nema preko reda.Kad sam izašla pozvana sam na rutinski pregled i videla ko će da me operiše.Rečeno mi je da čekam.Dugo sam čekala a onda dobila pismo da za tri radna dana sa nalazima odem na operaciju ili će me skinuti sa spiska.I skinuli su me.Nisam mogla da prikupim rezultate a u pismu mi je pisalo da operiše levo umesto desnog oka.Ne idem više kod OFTAMOLOGA i čekam da oslepim.Možda će Bog da mi vrati vid kad nam je zdravstvo takvo kako jeste.Nehumano.Imam 71 god.
  • Suzana

    06.06.2018 14:45
    Cekanje i iscekivanje
    Moja majka ceka na operaciju katarakte vdc duze vreme neznam tacno koliko. Prvo nas ocni lekar iz bolnice joj rekla da ceka, ne moze jos na operaciju jer vidi malo na jedno oko. Sta to znaci? Pitam se? Treba da izgubi vid skroz na oba oka? Ona na jedno nevidi nista na drugo oko malo nesto. Pitam se kad ce biti pozvana? Cujem ko sve ide na operaciju, prvo ko ima para privatno pa ko pocasti lekare i posle ostali ako bude mesta.....evo jedan pr uskoro ide covek koji je stariji od moje mame oko 20godina vidi bolje od nje nije slep na jedno oko... Na zalost tako je to ovde kod nas, moja mama i drugi ljudi kome je bas potrebna operacija katarakte a nemate vezu ili para cekajte.
  • iz prve ruke

    18.08.2016 17:09
    Moj muz je cekao 3 godine na operaciju...na listi je u KCV za 2018. Pozvan u maju iz "Eliksira"...sve preoperativne radnje uradio za 2-3 dana....pocetkom jula operisan sa jos 15-tak pacijenata. Sve super odradjeno. Platili svega 1.050 dinara i platicemo sada kontrolu posle mesec dana 2.500.....nije obavezno kod njih,ali oni su uradili i najbolje znaju tok i sve sta je radjeno...to su stvarno minimalni troskovi. Jakoooo smo zadovoljni...Posle visegodisnjeg ponizavajuceg statusa ,cekanja u 3 sata nocu da se zakaze pregled, drskosti sestara prvenstveno ( dr. su ipak bilo ok),ovo sa Eliksirom je bio "gospodski" Zaista!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.