Nove pretnje gej aktivistima pred Paradu

Gej aktivista Goran Miletić prijavio je policiji pretnje koje je dobio putem Fejsbuka prošle nedelje.
Poruka u kojoj se Miletiću vređa majka i poručuje da će "kad-tad biti nađen" prosleđena je policiji.  
 
Ovo je drugi napad na gej aktiviste, nakon što je Boban Stojanović, jedan od organizatora Parade ponosa, pretučen u ponedeljak. Kako Miletić kaže za 021.rs broj pretnji se već tradicionalno povećava pred Paradu ponosa.
 
"Period od mesec dana pred paradu jeste vreme kada su pretnje najintenzivnije. One nisu upućene smo nama pojedinačno, nego svima koji planiraju da dođu na prajd. Takvo ponašanje nije novina i to se dešava već godinama unazad. Mi pretnje prijavljujemo policiji i tužilaštvu, ali procesi su jako spori, a i kada dođe do osude, onda su u pitanju i više nego simbolične kazne. Nisam optimista kada je reč kažnjavanje nasilnika, jer su u jako malo slučajeva osuđivani. Ne postoje presude sa oštrijim konsekvencama i to deluje stimulativno na sve koji žele da prete", priča Miletić.
 
  
 
On dodaje da su pretnje uglavnom upućene preko društvenim mreža, sa privatnih profila te da ih je veoma lako identifikovati. Iako ističe da je simptomatično to što se pretnje ponavljaju iz godine u godinu, Miletić kaže da je teško dokazati da li je reč o organizovanim napadima.
 
"Iskreno se nadam da to nije koordinisano i da je to nešto što se događa spontano. Isksutvo je pokazalo da i kada je neka pretnja poslata, ona je proizvod okupljanja navijača, huligana ili neke treće grupe. Sastanu se i odluče da prete. To je vrlo opasno baš zbog toga što ne možemo znati da li je organizovano i da li bi se iza te pretnje mogla desiti akcija koja bi rezultirala nasiljem. Ipak, nasilje koje se dogodilo na prajdu 2010. godine je definitivno bilo organizovano i to ne uliva nadu", zaključio je Miletić za naš portal.
 
Ovogodišnja Nedelja ponosa održaće se od 12. do 17. septembra u Beogradu, pod sloganom "Ljubav menja svet". Centralni događaj manifestacije, Prajd šetnja, održaće se u nedelju 18. septembra.
  • @Gađenje

    25.08.2016 16:10
    Pa nemoj odma plakati. Ukusi su razliciti. Naci ces i ti nekog milog tvome oku da se volite.
  • ***

    25.08.2016 06:28
    ***
    Parada je blesav i otkačen način da se skrene pažnja na probleme one populacije koja je ili nevidljiva ili uvek spomenuta u negativnom kontekstu. A problema ima. Osim u naprednim zemljama, ova populacija nema pravo da ozvaniči svoju ljubav i sva konkretna prava koja iz toga proizilaze. Banalan primer: nemoguće je preuzeti važno preporučeno pismo koje donese poštar iako svog partnera volite jednako kao i neko u hetero vezi. Ljudi onda imaju utisak da njihova ljubav i život manje vrede nego u slučaju hetero pojedinaca. Preti se i napada upravo ova populacija. Onima na "porodičnim šetnjama" niko nikad nije pretio. A pretnja je pretnja, makar i preko facebook-a. Ako SPC prođe istom trasom s namerom da osvešta, to se može shvatiti i kao blagoslov. Hvala SPC
  • brasa

    25.08.2016 02:15
    opet ista sranja u septembru, prosvetari najave strajk a ovi paradu, sad policija rasvetljava slucaj poruke na fejsbuku, mislim stvarno ludo, par klipana doooobro zivi od jedne parade godisnje, bas me interesuje sta gej populacija misli o organizatorima, sve u svemu smornih mesec dana da bi pretstava sa setnjom kao nesto pokazala, sta sem da su donacije opravdane dajte jos kinte

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija