Predsednik Apelacionog suda otkrio mutne radnje, presude prodaju za 50-300 evra

U sudstvu se pored ugleda, časti i poštenja prodaju i informacije, a u tome učestvuju čak i pisari koji kucaju sudsku presudu. Za najmanje 50 evra, oni dojavljuju kakva kazna čeka optuženog u privrednim sporovima, gde takva informacija i te kako ima cenu.

To je potvrdio i predsednik Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić, koji je na savetovanju na Zlatiboru izjavio da ugled i poverenje prema sudstvu u najvećoj meri nestaju zbog preprodavaca informacija.

- Zato je neophodno preduzeti hitne mere zaštite od tih preprodavaca i mere za poboljšanje efikasnosti rada privrednih sudova - rekao je Nikolić, i dodao da treba hitno skratiti dužinu trajanja pripravničkog staža, reformisati položaj sudske uprave, omogućiti sudijama da sami biraju svoj tim...

Ko su preprodavci informacijama u sudovima, javna je tajna.

- To su ljudi koji rade u administraciji ili u pisarnici za malu platu od 25.000 do 30.000 dinara. Oni posle sudija prvi znaju za presudu, pošto je kucaju ili šalju na izvršenje. Tako sigurno imaju informaciju o presudi nekoliko dana pre učesnika u sporu. U zavisnosti od vrednosti spora, preprodavci za informaciju o presudi traže između 50 i 300 evra - objašnjavaju u jednoj advokatskoj kancelariji.

Učesnici u sporu spremni su da izdvoje toliko novca za informaciju o presudi kako bi se zaštitili.

- Na primer, ako nekoliko dana pre uručenja presude saznaju da će dobiti novčanu kaznu, oni mogu da povuku sve pare sa svog računa, pa im tako eventualna blokada neće uopšte naškoditi. Ili mogu prodati automobil pre nego što im ga sudski izvršitelji zaplene - objašnjavaju naši sagovornici.

Od informacija iz suda mogu da se okoriste i advokati na sebi svojstven način.

- Recimo, advokat preko pisara sazna za presudu po kojoj je novčana kazna za njegovog klijenta 300.000 dinara. On potom zove klijenta i bukvalno ga slaže da ima informaciju da kazna iznosi, na primer, 600.000 dinara, ali da može da je prepolovi i za tu uslugu traži 300 evra - otkriva nam jedan od advokata.

  • Manula

    26.07.2017 09:16
    Novosadski osnovni
    Je najvece leglo krimnala. VSS bi trebalo da se pozabavi ovim sudom ad hoc. Prituzbi je sve vise i vise. Predsednica suda cuti. Da se ne talasa. Narocito ima prituzbi na onih pet sudija koji delaju po predmetima iz porodicnog zakona. Medjutim, vrana vrani ceslja vunu.Bolje je nemati nikakvo sudstvo, nego imati ovakvo kakvo ima Srbija
  • Zbunjen

    15.09.2016 11:24
    Zašto su uhapsili jednog sudiju i dva predsednika suda,kada su za sve odgovorni daktilografi i radnici pisarnice koji trguju informacijama?
  • Neko ko zna

    13.09.2016 14:27
    Jovan
    Činjenica je da i osoblje i sudije primaju redovne plate i sve vrste dodataka na platu uključujuću topli obrok, prevoz, regres, otpremnine i jubilarne nagrade koji jesu novac,ali se u Srbiji ne računaju u platu.
    Evo sudija i na seminaru NA ZLATIBORU sve o trošku budžeta,sa sve dnevnicama.Osoblje će ići na radničke sportske igre.
    Naprotiv ,sudovi ne izmiruju svoje obaveze prema advokatima,sudskim,veštacima i sudijama porotnicima, odnosno kasne sa plaćanjima preko jedne godine.
    I advokati ,veštaci i sudije porotnici treba da plaćaju račune, poreze, školuju decu.Ali osoblje i sudije to ne zanima.
    Računi sudova blokirani u milionskim iznosima.Tužili ih veštaci i advokati.
    Kako je to moguće uvaženi predsedniče suda da sa blokiranih računa isplaćujete plate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija