Odluka da li ćemo plaćati 50 evra za ulazak u EU čeka novembar

Detalji projekta mehanizma za registraciju putnika u EU (ETIAS) neće biti poznati pre novembra, kada se očekuje da Evropska komisija uputi zvaničan predlog tog projekta, rekla je izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju s Kosovom Tanja Fajon.

Fajon, koja je 2009. godine, u vreme ukidanja viza za Srbiju, bila izvestilac EP za Zapadni Balkan to je rekla za "Politiku" odgovarajući na pitanje da li se u sklopu ETIAS-a može očekivati uvođenje taksi za naše građane pri prelasku granica EU.

Slovenačka evroparlamentarka se u odgovoru pozvala na istup predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je u svom ovogodišnjem obraćanju članovima EP u Strazburu u sredu rekao da će EU odbraniti svoje granice striktnom kontrolom svakog ko ih prelazi. Fajon podseća da ideja o ETIAS-u postoji već neko vreme, "mada konkretni koraci u cilju njene realizacije još nisu bili napravljeni".

Ona ukazuje da bi ovaj sistem, po uzoru na identičnu praksu u SAD, podrazumevao registraciju onih koji ulaze na područje Šengen zone, a pri tom im nisu potrebne vize. "Govorimo o sistemu koji bi unapred omogućio sakupljanje podataka o putnicima koji ulaze u države šengenske zone, a glavni razlog za to je bezbednosne prirode", objašnja Fajon beogradskom listu.

Ona dodaje da eventualno uvođenje ovakvog sistema svakako otvara pitanja i dileme vezene za troškove, naročito za one koji dolaze iz siromašnijih država, kao i dupliranje rezutata predviđenih nekim drugim merama poput predloga o "pametnim granicama". "Međutim, o primerenosti i oceni ETIAS-a konkretno ćemo moći da govorimo tek posle zvaničnog predstavljanja predloga", zaključuje Fajon.

Danima se spekuliše da će građanima država koje nisu u EU, a nisu im potrebne vize za šengensku zonu, biti naplaćivana taksa, o čijem se iznosu licitira u vrednostima od 13 do 50 evra, što bi mogla biti odredba ETIAS-a, čije uvođenje i drugi evropski zvaničnici argumentuju bezbednosnim razlozima.

  • Putnik

    15.09.2016 16:35
    EU ce da pukne uskoro!
    Razbice je birokrate i to raspadanje je vec u najavi a raspasce se skroz. 5 miliona Africkih crnaca iz Sirije je uslo u EU da dzabe zivi a mi ce mo da placamo sa 50 evra njihov boravak tamo. I Crna Gora More ima. A Tursku se valjda moze bez vize za EU avionom i iz Srbije ili brodom i avionom iz CG
  • :/

    15.09.2016 14:40
    Hvala za info, najzad nesto konkretno da procitam!
  • @ :/

    15.09.2016 13:01
    Da još dodam. Kada vam odobre ulazak u EU ta dozvola će važiti naredne dve godine i za to vreme možete više puta ulaziti i izlaziti iz EU bez potrebe da ponovo podnosite zahtev. Posle dve godine od dana dobijanja prve dozvole morate ponovo aplicirati. Ovo prakticno znaci da ce te moci dve, tri godine zaredom ici u recimo Grcku na more sa dozvolom koju ste prvi put izvadili. Poenta svega ovoga je da oni imaju rok od 72 sata pre vaseg ulaska u EU da vas provere u svim njihovim sluzbama i sistemima podataka. Da tacno znaju ko ulazi, ko je kaznjavan, ko je problematican a ko je OK i sasvim normalan putnik, turista. Izmedju ostalog, oni imaju pravo da neku drzavu izbace sa liste drzava ciji gradjani moraju aplicirati za ulazak u EU. Tako je vrlo moguce da za drzavljane Srbije ovo uopste ne bude uvedeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.