Putinov tajkun kupio srpsku banku

Ruski tajkun Igor Vladimirovič Kim novi je vlasnik Marfin banke u Srbiji, a da bi ugovor bio važeći čeka se saglasnost Narodne banke Srbije.

Kako piše "Blic", Kim, Putinov tajkun koji ulaže novac u bankarski sektor, ugovor je potpisao 30. septembra. Prema tom dokumentu, njegova Ekspobanka je kupila 99,09 procenata udela u akcijskom kapitalu, kao i 72,5 odsto akcija Marfin banke.

Većinski vlasnik Marfin banke, Sajprus Popular banka (SPB), saopštila je putem Beogradske berze da je potpisala ugovor o prodaji sa ruskom Ekspobankom.

Specijalni administrator SPB-a Kris Pavlou je izjavio da je posle deset godina prisustva u Srbiji, SPB prodao udeo u Marfin banci sledeći transparentan međunarodni tenderski proces u kojem su učestvovala četiri inostrana investitora.

"Ovim naglašavamo našu misiju i posvećenost da maksimiziramo korist poverilaca SPB-a. Takođe, izražavam zadovoljstvo jer me je novi vlasnik banke, Ekspobanke, informisao da ima dugoročne planove da razvija Marfin banku u Srbiji", istakao je Pavlou.

Inače, Marfin banka je prošle godine ostvarila minus od 837 miliona dinara, dok je 30. juna ove godine banka ostvarila gubitak od 163,9 miliona dinara.

Međutim, da bi se posao završio potrebna je saglasnost Narodne banke Srbije, ali i nadležnih u Češkoj i na Kipru. U NBS kažu da još uvek nisu dobili zvaničan zahtev.

"Ekspobanka CZ a.s. je iskazala zainteresovanost za ulazak u bankarski sektor Republike Srbije, ali zvaničan zahtev za dobijanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u banci u Republici Srbiji još uvek nije podnet Narodnoj banci Srbije", navodi se u odgovoru.

Pre nego što uopšte da saglasnost i izda neophodne dozvole, Narodna banka bi morala da ispita poslovanja Igora Kima. Prema ranijim medijskim pisanjima, način na koji radi njegova banka je veoma sumnjiv. Naime, on ne posluje sa privredom i građanstvom, već isključivo sa hartijama od vrednosti, zbog čega se spekuliše da nema čiste poslovne namere.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, u vrhu NBS ne postoji saglasnost oko toga da Kim uđe na srpsko tržište, pre svega zbog sumnje u njegove namere.

Podsećamo da je ovaj tajkun svojevremenom bio zainteresovan i za Privrednu banku Beograd. Tada je na vrhu NBS bilo čudno što je neko spreman da izdvoji veliki novac za banku koja praktično nije vredela ništa.
 

  • ...

    08.10.2016 22:12
    ...
    A sve ostale banke su cije?

    ___________________________ - upisite sami
  • Antirusofil

    08.10.2016 21:00
    Lice sve govori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.