Završetak naturalne restitucije do kraja 2017.

Naturalna restitucija biće završena do kraja iduće godine, procenjuje direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

On ističe da je nekadašnjim vlasnicima brojnih zgrada, poslovnih prostora i stanova do sada u naturi vraćeno 95 odsto objekata.

"Agencija je do sada rešila 41.461 zahtev ili oko 55 odsto od ukupno podnetih zahteva, a bivšim vlasnicima vraćena su 3.892 poslovna prostora, 691 stan i 741 zgrada, što je ukupno 5.335 objekata, površine 551.570 metara kvadratnih", rekao je Sekulić.

Prema njegovim rečima, naturalna restitucija biće završena do kraja iduće godine, osim poljoprivrednog zemljišta, mada su, ističe, i tu napravljeni značajni prodori.

Sledeća faza je, kaže, obeštećenje i taj posao će trajati u narednih pet do sedam godina kada bi ceo postupak restitucije trebalo da se završi.

"Zakonom je predviđeno da obeštećenje počne od 2018. godine. Do tog momenta mi treba da procenimo celokupnu imovinu koja ne može da bude vraćena", kaže Sekulić, navodeći da je za obeštećenje prema zakonu predviđeno dve milijarde evra.

Prema procenama agencije, starim vlasnicima biće moguće isplatiti od 10 do 15 odsto od vrednosti oduzete imovine. "To je realnost, drugačije je nemoguće. Vrednost oduzete imovine je veća od 40 milijardi evra. Srbija nema kapacitete da ih u potpunosti obešeteti. Način na koji radimo je prihvatljiv i najmanje nepravedan", zaključuje Sekulić.

Kada je reč o sprovođenju Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, to ide odlično, tačnije, dodaje, krenulo je bolje nego što se očekivalo.

"Do sada smo vratili više od 1.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, i to u centru Beograda. Nastavljamo dalje, vratili smo 14 objekata čija je vrednost veća od dva miliona evra", navodi Sekulić, i ističe da je u Agenciji organizovana posebna jedinica za vođenje ovih predmeta, koja je već tokom jula donela prva rešenja, te da je odlična saradnja sa jevrejskim opštinama.

  • Peki

    15.05.2017 13:02
    Restitucija istina ili obmana
    Ne mogu ovo da shvatim. Država nema evidenciju koliko ima zemlje, ko je obrađuje i kako je obrađuje. Ne mogu da vrate zemlju starim vlasnicima, jer je ona uzurpirana i jedna grupa ljudi je džabe koristi, a u agenciji za restituciju se vodi kao rezervisano. Gde je tu pravda, zakon i zašto se ovo i počelo, ako tu niko ne može da napravi reda. Mnogi su izgubili poverenje u poštene namere i sve više liči da je to sve počelo da pokažemo svetu da smo pošteni, a od toga nema ni traga.
  • István

    13.10.2016 15:22
    mgrsoti@gmail.com
    Dragoslave daleko je amerika a mi zivimo ovde ! Vidite jevrejima trude da se vrati, znate zasto zbog lova ! Prefarbane komuniste -- koji inace nikada nisu procitali u originalu -- istina nisu ni dobili u ruku ali i ne interesuje Marksova dela samo suprotno njihovim parolama samo lova i lova. Velikom broju sada nose krst na grudi, u kolima i takmice se ko ce vecu ali ni Sneto pismo nikad nisu procitali. Nadam se da znaju za to nadlezni kako njih najlakse nauciti da postuju ljudska prava i da oni traze da pocne raditi samostalni sud, kao i policija koju citav narod ce ceniti i voliti -- jer sada postuju samo svoja prava, treba njima zatvoriti samo jednu slavinu i onda i sa nama ce postupati kao sa jevrejima, jevreji to vrlo dobro znali kako moze svetom vladati, nikad oruzjem, lepim recima i sa izvrsnom slavinom. Mismo u desetom redu za vracanje otetog nismo istog ranga kao jevreji koje mucio i trudio unistiti fasizam , nas trudio unistiti komunizam sa komunistickom-holokaustom. Hitler je teo nagraditi fasisticke teroriste, zlotvore koji su unisteni zajedno sa njihovom vodjom. Suprotno tome nasi uzurpatori potkovani sa ogromnom otetom - uzurpiranom kapitalom jos nisu uvideli da i njima treba da bude kraj, jer i ova kako Vi pisite " banana republika" treba da pretvori u pravnu drzavu. Na korist i radost svi svoji gradjana gde nece sumnjivi tipovi koristiti rec " znas ko sam ja ovde mi vladamo ".
  • Dragoslav

    13.10.2016 13:38
    Amerika ce sve resiti.
    Godinama su stranke na vlasti cuvali pojedincima imovinu koja se sada vraca u naturi.Ovaj scenario je napisan odavno ,ali zato za nas gradjane drugog reda postoji sud u Strazburu.I naravno da se i mi nismo nadali da nam komunisti obojeni u raznim bojama vrate oduzetu imovinu nego samo cekamo momenat kada cemo zakonski doci do svoje imovine.Ako misli direktor agencije da ce nama Americkim gradjanima koji cekaju da se ova farsa zavrsi zamazati oci sa 10% grdno se vara jer na zalost ovde kod nas postoje nacini da jednu banana republiku natera da postupi pravedno.Radujem se sto cemo pomoci i braci iz Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija