Na Zukorlićevom univerzitetu profesori bez ijednog ozbiljnog naučnog rada

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne može da upisuje studente ni na jedan od 17 studijskih programa na osnovnim, master i doktorskim studijama, osim za engleski jezik, jednoglasna je odluka Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Ovo telo je na jučerašnjoj sednici odlučivalo o slučaju univerziteta Muamera Zukorlića, predsednika skupštinskog odbora za obrazovanje, koji se žalio na prethodna rešenja o odbijanju Komisije za akreditaciju.

Pre nekoliko nedelja, Zukorlić, koji je 2003. godine osnovao Internacionalni univerzitet, a sada se pojavljuje samo u funkciji predsednika, izjavio je da će njegov univerzitet ovog puta sigurno dobiti akreditaciju, piše današnja "Politika".

Argumenti kojima su odbijene žalbe jesu nerešeno pitanje boravka profesora koji su strani državljani, kao i broj profesora koji su doktorska zvanja stekli upravo na ovom univerzitetu koji nema akreditaciju.

Izneto je i prekršt pikantnih detalja: jedan isti profesor predaje i na informatici, ekonomiji, pravu, pedagogiji i psihologiji, jedan direktor državne uprave Crne Gore je u Novom Pazaru zaposlen sa 100 odsto norme, u kartonima nastavnika su pronađeni slučajevi da je profesor magistrirao i doktorirao u roku od mesec i po dana, jedna profesorka je izabrana u redovno zvanje i bila je član sopstvene komisije za izbor...

Jednoglasno su odbijene žalbe na rešenja o odbijanju Komisije za akreditaciju (KAPK) za studijske programe: bosanski jezik i bošnjačka književnost (osnovne studije), srpski jezik i književnost (osnovne), nemački jezik i književnost (osnovne), jezik i književnost (mastor), vaspitač dece predškolskog uzrasta (osnovne i master studije), psihologije (osnovne), primenjena psihologija (master), ekonomija (osnovne i master studije), informatika (osnovne), čak i pravo (osnovne i master, koji je bio prvi i jedini akreditovan na čitavom univerzitetu).

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru se takođe žalio i Upravnom sudu, po prethodnim rešenjima koji su odbili KAPK, a potom i Nacionalni savet za visoko obrazovanje, tako da su neki studijski programi vraćeni na ponovno odlučivanje NSVO. Međutim, i tu je epilog bio isti: odbijeni su ponovo primenjena umetnost, ekonomija i nemački jezik, dok je informatika ostavljena za sledeću sednicu jer je došlo do zabune. Članovima saveta nije bilo jasno da li se žalba odnosila na doktorske ili diplomske studije, jer su skraćenice slične (DS, DAS), a pošto u dokumentaciji nije bilo teksta žalbe, savet je odlučio da prvo proveri o čemu je u ovom slučaju zapravo reč.

Svi izvestioci saveta, koji su bili razvrstani po oblastima, imali su gotovo identičnu argumentaciju: da je dokumentacija bila aljkava, nepotpuna, dešavalo se da se u programu informatike spominje sedam puta ekonomija ili umesto Univerziteta u Novom Pazaru navodi Prirodno-matematički fakultet u Nišu. Navođeni su i primeri kako predmet Primena računara u matematici nema ni jedan jedini čas vežbi, da ima profesora bez ijednog objavljenog rada u kategorizovanim časopisima, da informatičari predaju društvene nauke i obrnuto, da su sve knjižice za profesore strane državljane overene dan pre predaje materijala Komisiji za akreditaciju. Primećeno je i da je na primer na jednom broju radnih knjižica isti datum i navedeno ovo angažovanje kao prvo zaposlenje, bez obzira na godine života, tako da je više članova NSVO reklo da je ovde došlo do očigledne zloupotrebe zapošljavanja stranih državljana.

Jedini studijski program koji u ovom trenutku ima "zeleno svetlo" najviših prosvetnih organa Srbije je engleski jezik i književnost i to osnovne akademske studije. Problem pravi i struktura domaćih profesora, od kojih su većina doktorirala upravo na, kako je rečeno, univerzitetu koji nema dozvolu za rad. Primera radi, na nemačkom jeziku od 21 profesora, čak 12 je doktoriralo u Novom Pazaru, a devet je iz inostranstva. Kako ne bi bilo zabune zašto je neka rešenja poništio Upravni sud, naglašeno je da je reč o nepravilnim pravnim formulacijama prvo Komisije za akreditaciju, a potom i NSVO koji ih je prepisao, tako da je dogovoreno da se dodatno angažuju pravnici kako se ovakvi propusti više ne bi dešavali. 

  • VladaN

    25.10.2016 14:13
    Zato...
    ...I imamo doktore "na izvoz" raznorazne "doktore" ministre, guvernerke a o preCedniku da ne govorim.
  • Svetolik

    25.10.2016 09:56
    Recenzent
    Proveriti i drzavne. I to pod hitno. Poceti od pravnih na svim drzavnim Univerz., nastaviti sa stud. programima koji su otvoreni u poslednjih 5-7 godina na FTN i PMF, zatim videti gde sve i STA SVE predaju pojedinci npr. sa Filozofskog na privatnim fakultetima po NS i sire, pa zatim pogledati reference predavaca i mentora na doktorskim studijama na Univerzitetima i u Bg i u NS, posebno na umetnickim akademija.a i fakultetima gde npr. inzenjeri predaju umetnost, pogledati ko i sta predaje (sa raznih drzavnih fakulteta iz Srbije) po Sarajevu, Tuzli, Bijeljini, Istocnom Sarajevu ... Naravno - to se nikada nece dogoditi. Koliko god recenzenti imali argumenata za to. Tako da privatni, u velikoj meri, samo prepisuju praksu sa drzavnih fakulteta.
  • njemu ne daju ali...

    25.10.2016 08:40
    Zukurliću ne daju akreditaciju (mislm bez daljnjeg se slažem sa odlukom) ali nikako da preispitaju postojeće akreditacije svih megadensa na kojima naši vajni političari doktoriraju kao od šale....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.