Sportske penzije neuporedivo veće od prosečne

Primanja osvajača medalja kad napune 40 godina iznose 166.000 dinara, dok najviša penzija u Srbiji sa punim radnim stažom iznosi 99.637 dinara i prima je 11 penzionera.

Kada je nedavno akademik Dejan Despić vratio nagradu Grada Beograda, inače, najviše gradsko priznanje koje se svake godine dodeljuje najistaknutijim pojedincima u različitim oblastima društvenog života, od kulture do medicine i nauke, ponovo se javila nedoumica treba li praviti razliku među penzionerima. To znači deliti ih na one koji s jedne strane primaju skromne starosne, invalidske i porodičnu penziju, i s druge strane, one koji kući nose nacionalne i popularno nazvane sportske penzije, neuporedivo veće od ovih koje su stečene za ceo radni vek.

Da li je realno da sportisti, ne umanjujući ni na koji način značaj svih njihovih priznanja i osvojenih medalja, treba da dobijaju priznanja posle 40. godine života koja vrede 166.000 dinara mesečno? A da najveća penzija sa 45 godina radnog staža iznosi 99.637 dinara i trenutno je prima 11 penzionera u Srbiji.

Sve to, istovremeno dok s druge strane rudari s beneficiranim radnim stažom i glavom pod zemljom strahuju da li će imati sreće da sutra izađu iz okna.

Šta je tek s onim rudarima koji dele sudbinu svojih kolega iz rudnika Resavica, koji su danima muku mučili da naplate neisplaćene zarade i to u ratama na 24, 26 ili 48 meseci.

Možda zvuči demagoški, ali realan život i zvanična statistika to demantuju.

Akademik Despić odbio je ovu nagradu, kako je objasnio u svom otvorenom pismu, zbog "upadljive, generalne razlike između finansiranja sport(ov)a i kluture, računajući tu i javne službe - prosvetu, zdravstvo,...i razne njihove poslenike i ustanove - svakako bitnije za funkcionisanje i razvoj celog društva, nego što je to "vreme sporta i razonode".

Kazao je da je "ostao zapanjen bezobraznom razlikom između zahvalnosti sportistima pa i onog u "kešu" i ostalog običnog sveta koji jedva sastavljaju kraj s krajem, ne želeći ni najmanje da potceni dostignuća sportista i ogroman trud koji su morali da ulože. Upitao je kakva je savest onih koji to olako "šakom i kapom" dele (i čije?) pare, u sumama od kojih "boli glava" ne samo one koji "jedva sastavljaju kraj s krajem"?

Ovo pitanje postaje još aktuelnije ovih dana kada predstavnici vlade pokušavaju da uz sve negodovanje MMF-a postignu dogovor da se penzije umanjene pre dve godine povećaju. Umanjenja su stigla na adrese svih onih penzionera čija su primanja prelazila 25.000 dinara. Svesni su da im se razlika u novcu nastala za ove dve godine (između umanjenih penzija i onog što je trebalo da primaju) neće vratiti, ali važno im je da znaju kada će penzije nastaviti redovno da se usklađuju - dva puta godišnje s rastom inflacije, kako zakon i propisuje.

S obzirom na to da su penzije lična svojina svakog pojedinca i njihovo stečeno pravo, a da visina penzija zavisi od uplaćenih doprinosa, godina radnog staža i starosti, svako iskakanje iz tih propisa bude razlog za nezadovoljstvo onih koji su radili ceo radni vek po 35, 40 i 45 godina staža, a koji danas opet teško žive.

Zato ne čudi nezadovoljstvo koje je 2013. godine izazvao spisak s imenima 50 primalaca nacionalne penzije, među kojima je bilo dosta estradnih ličnosti, koji i bez te penzije lepo žive.

Javnost zna koliko pevači poput Miroslava Ilića, Merime Njegoim, Lepe Lukić...mogu da zarade na koncertima širom sveta. Pa i od punih hala širom Srbije. Po onoj staroj "para na paru ide", oni su dobitnici ovih nacionalnih priznanja i to u trenutku kada 956.000 penzionera u Srbiji živi s mesečnim primanjima od 23.456 dinara.

I dok 132.120 penzionera prima do 10.000 dinara mesečno, a 15.000 dinara 378.047 najstarijih. Pitanje je i da li je nosiocima nacionalne penzije smanjena penzija kao što je to učinjeno za sve ostale penzionere čija su primanja veća od 25.000 dinara, ili su ovi iznosi isti, uprkos štednji. Odgovore na ova pitanja Politika je dobila od različitih nadležnih, pre svega Ministarstva sporta i omladine i Ministarstva kulture.

1. Koliko trenutno estradnih umetnika, glumaca...prima nacionalnu penziju?

Trenutan broj primalaca priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi je 348.

Kada je u pitanju broj sportista koji trenutno prima ovu penziju, trenutno ih je 546 sportista.

Koji je kriterijum za dobijanje ove penzije, da li se one i dalje dodeljuju svake godine?

Kriterijumi za dodelu propisani su Uredbom o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj, odnosno kulturni nacionalnih manjina 2010. godine, a poslednji put priznanja su dodeljena 2013. godine.

2. Koliko je opravdano da neka ekstradna zvezda održe koncert, za to dobiju 20.000 ili 30.000 evra i uz to primaju i nacionalnu penziju, dok ima više od 300.000 penzionera u Srbiji koji mesečno primaju po 15.000 dinara?

Ono što se kolokvijalno naziva "nacionalna penzija" prema Zakonu o kulturi definisano je kao priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, te po svojoj pravnoj prirodi nije u istoj grupi davanja u kojoj su penzije. Reč je o priznanju za vrhunski doprinos, koji ne predstavlja socijalnu kategoriju. Prethodna rešenja izazvala su kontroverze u javnosti, te je svakako neophodno da se uspostavi jasan okvir, da se povede javna debata na tu temu, kako bi se definisalo kome treba dodeljivati priznanja.

3. Koliko se iz budžeta izdvaja godišnje novca za ove potrebe i ko su najčešće primaoci ove penzije, prema vašoj evidenciji?

U budžetu za 2016. za ovu namenu opredeljeno je 242.283.000 dinara. Prema evidenciji ministarstva, najviše dobitnika priznanja je među književnicima.

Priznanje se dodeljuje i isplaćuje umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi u vidu doživotnog mesečnog primanja, u neto iznosu od 45.000 dinara, a iznos je isti za sve dobitnike.

4. Da li se ta penzija nasleđuje, kao što je slučaj sa porodičnim penzijama?

Priznanje je lično i ne nasleđuje se.

5. Kada sportisti počinju da primaju nacionalnu penziju?

Pravo na nacionalno priznanje sportista ostvaruje od dana donošenja rešenja vlade o dodeli tog priznanja. S tim da se doživotno mesečno novčano primanje isplaćuje sportisti nakon navršenih 40 godina života.

Posle Olimpijade u Riju predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da će sportisti dobijati sportske penzije i to čim napune 40 godina, a da će im se isplaćivati penzija od 166.000 dinara?

Izjava presednika Vučića je tačna.

6. Koliki je trenutno iznos sportske penzije, da li je ona za sve sportiste ista?

Iznosi se kreću u rasponu od jedne do tri prosečne neto zarade u Srbiji za mesec decembar prethodne godine.

7. Da li se sportske penzije nasleđuju.

Ne.

  • Biljana JAIĆ

    29.05.2022 23:14
    Nacionalne penzije za majke sa
    Nacionalne penzije Z majke da troje i više dece, one koje su radile, a sada čekaju penzije oko 30.000 hilj da budu socijala, ŽENE POSTOJI PETICIJA ZA OVO POTPIŠITE NE BI LI STARE IZRAĐENE I BOLESNE PROMENILE NEŠTO, PROMENITE ZAKON, GDE JE RODNA RAVNOPRAVNOST
  • Nikola Ostojic

    01.01.2021 10:49
    Nacionalana penzija
    Moja majka je primalac nacionalne penzije kao osvajac medalja za nasu reprezentaciju u rukometu,poslednja generacija koja je nesto osvojila,pored toga je radila u Insi i zaradila penziju.Nemoj da mi neko kaze da ne prima nacionalnu zasluzno,jer ono sto je ta generacija donela i doprinela nasoj zemlji niko od vas koji se protivi da budu nagradjeni nece doprineti pa ni vasih deset kolena unapred!!!!Zasluzi,zaradi na bilo koji nacin.
  • Neimar

    30.09.2019 19:42
    AM odgovornost
    Musliu deli ogromne sportske penzije šakom i kapom dok ostali penzioneri čije je penzije drastično umanjio , otkako je došao na vlast , jedva krpe kraj sa krajem izdržavajući nezaposlenu decu i unuke. Pored tolike bede i sirotinje u Srbiji on se razmeće novcem od te iste sirotinje dajući ga ljudima koji su kroz uspešnu sportsku karijeru zaradili dovoljno - čak i previše za sebe i svoje porodice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.