Petak je neradan dan

Petak, 11. novembar će biti neradan, jer se u Srbiji obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.
Ovaj državni praznik se u Srbiji proslavlja od 2012. godine, a pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.
 
Dan primirja u Prvom svetskom ratu je dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijentu. Tod gana su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.
 
 
Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovoga, u amlbemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad dveta. Preporuka je da se amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.
  • @11.11

    07.11.2016 20:09
    Nije Martin
    Tada je sv Avramije!!
  • 11.11

    07.11.2016 19:15
    je sveti Martin
    pred-pocetak bozicnog posta, tamane se milioni krofni il' se "sveti" guscijem pecenju od prvi', debeli' martinski' gusaka..."pricescuje se" mlado vino i tamane ostale "masne" djakonije, da se ne pokvare, zbog posta...tol'ko o 11.11!
    ipak je stig'o karneval i na Balkan; na dann prost!
    w.
  • uzaludan

    07.11.2016 16:09
    Ne znam zašto bi ovo bio neradan dan za Srbiju, ako je ona pre toga završila oslobađanje/rat!?

    To je samo datum koji je ostavljen Austrougarskoj da ne bi bezuslovno kapitulirala, ali se desio posle oslobođenja Srbije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".