Poslovi koje deca neće smeti da rade čak ni kao pomoć roditeljima

Roditelji će morati da budu obazriviji pre nego što angažuju decu na određenim poslovima, jer država sada propisuje uslove u kojima deca ne smeju da rade.
Svakodnevni i višečasovni rad na njivi, čak i kao pomoć roditeljima, rad na građevini, u rudniku, gde ima dima… samo su deo predložene liste opasnih poslova za decu, koja će biti data Vladi Srbije na usvajanje.
 
Prema pisanju "Blica", tehnička radna grupa Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu je, uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada, pripremila Listu opasnih poslova za decu mlađu od 18 godina, koja je još u formi nacrta, a kada bude usvojena deca će konačno imati zaštitu od angažovanja na opasnim poslovima. Koordinatorka projekta Međunarodne organizacije rada (MOR) Milica Đorđević navodi da je važno napraviti razliku između poslova koji razvijaju samopouzdanje i veštine, od onih poslova koji se obavljaju u nezdravim okolnostima.
 
"Rad u takvim uslovima može rezultirati povredom, bolešću ili smrću. Srbija prvi put dobija takvu listu. Do sada smo imali određene kategorije u zakonima i vodilo se računa o posebnim okolnostima, ograničavan je broj sati i spominjao se rad noću i na visini, ali nijedan naš propis nije pokazivao konkretne poslove", kaže Đorđević. Kako dodaje, usled siromaštva i nedostatka znanja o rizicima koje određeni poslovi nanose deci, granicu između poželjnog angažovanja i angažovanja dece u opasnim poslovima je nekad teško odrediti, posebno u poljoprivredi i ruralnim sredinama.
 
Međutim, kroz podršku i edukaciju roditelja takva zloupotreba može biti sprečena, dok je za poslodavce neophodno primeniti jasne sankcije.
 
"Svako radno angažovanje koje škodi detetu i sprečava ga da ide u školu je zloupotreba. Dete može da pomaže roditeljima, ali shodno svom uzrastu. Ako jednom nedeljno ne ide u školu da bi radilo na poslovima koji nisu u skladu sa uzrastom to se tretira kao zloupotreba dečjeg rada. A ako je angažovano na poslovima sa liste, onda se to tretira kao najgori oblik dečjeg rada", kaže Đorđević.
 
Primer opasnog posla koji bi trebalo da se spreči, kako navodi, jeste neprirodan položaj, gde na primer dete satima vadi repu, a pritom je pogrbljeno. Ona još dodaje da sve zemlje koje su potpisale Konvenciju 182. MOR obavezale su se da će na nacionalnom nivou da dogovore listu opasnih poslova.
 
Najranjivija "deca ulice"
 
Izrabljivačkim poslovima su najizloženija deca kojoj je ulica postala dom i izvor prihoda. Roditelji ih ne štite i često ih i teraju da prose, peru vetrobrane i skupljaju sekundarne sirovine. Samo u Beogradu je tokom 2015. godine evidentirano 90 slučajeva dece koja se na ulicama zateknu u najranije uzrastu, bez ikakvog nadzora.
 
Vrlo često postoji sumnja da mogu biti žrtve trgovine ljudima. Često se u rukama žena koje prose na ulici viđaju i bebe i to po najhladnijem ili pretoplom vremenu.
 
"Iako ne rade aktivno to jeste zloupotreba dečjeg rada", napominje Milica Đorđević.
 
Šta se nalazi na listi opasnih poslova
 
Nacrt Liste opasnih poslova za decu navodi delatnosti i opise uslova koji su štetni za decu do 18 godina. Opasni  poslovi uključuje tri kategorije: angažovanje u okviru određenih delatnosti, izloženost fizičkim uslovima ili hemijskim supstancama i opasnim okolnostima. Detaljno su dati opisi uslova koji su opasni za decu, kao i napomena da li je dozvoljeno u okviru školovanja.
 
Neki od zabranjenih uslova rada:
  • previše hladno ili toplo
  • dečaci mlađi od 15 godina ne smeju da podižu više od 10 kilograma, a devojčice 8, stariji od 15 dečaci 15 kilograma, devojčice 10.
  • povišeni atmosferski pritisak (kesoni, ronjenje)
  • ukoliko se puši u ugostiteljskim objektima i posebnim uslovima smeštaja
  • rad ispod zemlje i rudncima
  • rad na visina ili dubini – građevina
  • rad noću
  • prekovremeni rad
  • do 35 sati nedeljno, ukoliko ne utiče na školu
  • korišćenje oštrih predmeta
  • neprirodni položaji tela
  • rad na raskrsnicama
  • služenje alkohola
  • rad sa divljim životinjama
  • Pera

    19.11.2016 13:30
    SRAMOTA
    Ovde izgleda NEKO nepoštuje svoju NANU i svog DEKU!?
  • Perica

    19.11.2016 13:13
    #####
    "Primer opasnog posla koji bi trebalo da se spreči, kako navodi, jeste neprirodan položaj, gde na primer dete satima vadi repu, a pritom je pogrbljeno. "
    KO JOŠ VADI REPU RUČNO!?
    Greška je možda, jedino što klince uće da voze Traktore i ostalu mehanizaciju!?
  • Neko

    19.11.2016 08:29
    @Nana
    Ti matorci i treba da stoje, kao prvo imaju besplatne karte, kao drugo samo se vozaju busevima od radnje do radnje(a posle kukaju kako su im male penzije i nemaju nista), kao trece ne ustaju rano ujtru i nisu bas toliko ne mocni da ne mogu da stoje 1 najvise 2 stanjce koliko i idu.
    Pravda za srednjoskolce !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.