Korupcija prva asocijacija građana na pojam javna nabavka

Kod većine građana, kada se pomenu javne nabavke u Srbiji, korupcija je prva asocijacija.

Na inicijativu Nacionalnog saveta Mađara, 2015. godine je pokrenut proces restauracije i premeštanja prvog javnog spomenika u Subotici "Sveto trojstvo". Na tenderu za posao, vredan 3,5 miliona dinara, pobedila je firma "Restauro" iz Nove Crnje.

Analizom dokumenata, advokat i član Koalicije za nadzor javnih finansija, Kristina Glavardanov tvrdi da su postojale sporne tačke u samom konkursu. Npr. jedan od dodatnih uslova je bio da restaurator mora da ima započete doktorske studije. To je malo "neuobičajen" uslov koji ne garantuje da bi restaurator započinjanjem studija, a ne i završavanjem, dostigao potreban nivo znanja i iskustva za izvršavanje predmeta te nabavke.

Kako ističe Glavardanova, postoji sumnja da je nabavka upodobljena ponuđaču, a pored započetih doktorskih studija, uslov je bio i da je firma već restaurirala najmanje sedam baroknih sakralnih spomenika i da je restaurator učestvovao na najmanje tri stručne konferencije, kao i da je objavio najmanje tri knjige ili stručna teksta.

Ovo je samo jedan od brojnih primera kada su u pitanju sporne javne nabavke. Zato ne čudi da je kod većine građana, kada se pomenu javne nabavke u Srbiji, korupcija prva asocijacija. Iako pojedinci ni ne znaju šta tačno znači javna nabavka, drugi opet kažu da korupcije ima svuda pa i ovde te da je ovo lak način za bogaćenjem.

Kristina Glavardanov za Mrežu 21 kaže da se detaljnom analizom dodatnih uslova može sa sigurnošću uočiti koje su nabavke nameštene, a dobrim poznavanjem stanja na tržištu, drugi ponuđači često mogu da pretpostave i kome je konkretno nabavka nameštena.

- Dešava se da naručioci predvide previše kratak rok za pribavljanje obimne dokumentacije, tako da ponuđači nisu u mogućnosti da je na vreme prikupe, a ponuđači koji su unapred bili upoznati sa uslovima već imaju pripremljeno sve što im je potrebno za učešće u postupku - navodi ona.

Na osnovu istraživanja EU, postoje tri najčešće metode korupcije u javnim nabavkama. Prva je saradnja davalaca usluga sa državnim službenicima, gde ponuđač, da bi dobio posao, daje proviziju službeniku. Tu spadaju i česte izmene ugovora o nabavci, čime se drastično povećava prvobitna cena iz ponude.

Drugi način je kada se davaoci usluga dogovore o ceni koja je daleko iznad tržišne. Potom se ponuđač koji je izgubio tender pojavljuju kao podugovarač pobednika.

Treći je unapred prilagođen postupak nabavke i obelodanjivanje tenderskih informacija. Rezultat je da u tom slučaju ponudu šalje samo jedan, ili svega nekoliko ponuđača, zato što je tender namešten za određenog davaoca usluge.

Izostajanje sankcija motiv za nameštanje tendera

U cilju povećanja transparentnosti i efikasnosti postupka javnih nabavki, Narodna skupština je 2015. godine usvojila izmene Zakona o javnim nabavkama. Iz Uprave za javne nabavke je najavljeno da se usvojenim izmenana očekuje povećanje efikasnosti i transparentnosti postupka javne nabavke, povećanje konkurencije, smanjenje troškova, poboljšanje kvaliteta ponuda, kao i promovisanje kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude, jer često najeftinije i nije najpovoljnije.

Jovana Topić, šefica odseka za javne nabavke opštine Bečej kaže za Mrežu 21 da su izmene zakona donele veću transparentnost

- Na Portalu za javne nabavke su dostupni svi akti koji se donose u postupku javnih nabavki. Novina je da se sada i Odluke o dodeli kače na portal i na sajt naručioca i što se Plan nabavki sa svim procenjenim vrednostima takođe kači na sajt.

Sa druge strane, ponuđači koji su oštećena strana često ne žele da ukazuju na zloupotrebe u javnim nabavkama. Oni uglavnom ne žele da se zameraju državnim funkcionerima i službenicima, verujući da od toga mogu imati više štete nego koristi jer im pored aktuelnog mogu propasti i mnogi buduć i poslovi.

Kako ističe Glavardanov, da bi se govorilo o krivičnim delima korupcije, mora postojati optužujuća krivična presuda, što je ravno statističkoj grešci.

- Na žalost, tužiocima ova oblast nije dovoljno interesantna da bi pokretali postupke, pa čak i kada je svima jasno da je do zloupotrebe u postupcima javnih nabavki došlo. Samo izostajanje sankcija za učinjene zloupotrebe u postupcima javnih nabavki mogu da deluju stimulišuće na izvršioce da nastave ovakvim trendom, pa čak i motivišuće, jer su mogućnosti za bogaćenjem neograničene - kaže naša sagovornica i dodaje da se eventualne zloupotrebe najčešće nalaze na sajtu naručioca, na portalu Uprave za javne nabavke, a nekada se i sami ponuđači obraćaju "Koaliciji" tražeći savet.

- Ukoliko uočimo dodatne uslove ili tehničke specifikacije koje nisu u logičkoj vezi sa predmetom javne nabavke ili diskriminišu druge ponuđače, prvo postavljamo pitanje naručiocu, a nakon toga podnosimo i zahtev za zaštitu prava u slučaju da se ukaže potreba za tim - zaključje Glavardanova.

Za unapređenje sistema javnih nabavki bio bi potreban jači nadzor i kontrola nad nesavesnim naručiocima i ponuđačima. Kako kaže Jovana Topić, nove izmene Zakona se planiraju u 2017. godini. - Izmene će se usklađivati sa poglavljem 5, a najverovatnije će se odnositi na nabavke radova i negativne reference.

Prema najnovijim procenama OEBS-a, Srbija je u proteklih 15 godina izgubila preko 10 milijardi evra zbog korupcije u javnim nabavkama. Takođe, važno je reći i to da je vrednost godišnjih javnih nabavki u Srbiji oko tri milijarde evra, ili oko devet odsto bruto domaćeg proizvoda.

Republička komisija za zaštitu prava ponuđača, u drugoj polovini prošle godine rešavala je čak 1.094 žalbe, 28 odsto više nego godinu ranije. Od toga je u čak 65 odsto slučajeva ustanovljeno da je žalba bila opravdana, dok ranijih godina prosek osnovanih primedbi nije prelazio 60 odsto.

Za korupciju u javnim nabavkama ima rešenja, ali ono zahteva stalno prilagođavanje i aktivnost velikog broja aktera - pravosuđa, uzbunjivača i civilnog sektora.

  • Nenad

    26.11.2016 17:06
    Ludaci
    I vi bi radili isto da vam se može. Ne kažu dzabe da daš nekom vlast da vidiš kakav je........
  • Haha

    25.11.2016 18:49
    Hi
    Naravnooo da ima korupcije. I uvek će biti! Nema pomoći.
  • Antipametnjakovic

    25.11.2016 16:17
    Kralj
    Pametnjakoviću koji si ti kralj! Em si nepismen, a zbog takvih kao ti nam i ide ovako dobro!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.