Lopovi iz prodavnica najčešće kradu kafu i čokoladu

Krađe u prodavnicama i dalje su vrlo aktuelne.
Prema izjavama većine prometnika, broj sitnih krađa je u porastu. Kako kažu trgovci, na meti lopova najčešće su proizvodi koji lako mogu da se preprodaju na pijacama ili na ulici. Uglavnom to su artikli koji imaju dug vek trajanja, konzerve, ulja, alkohol, kafa, pića, kozmetika, što upućuje na to da su u pitanju profesionalni lopovi.
 
"Nema tačnih podataka ali u nekim gradovima u unutrašnjosti kažu da je broj krađa u poslednjih godinu dana za čitavih 30 odsto veći nego u 2014. godini. Dosta zavisi od odnosa lokalne policije, u nekim gradovima je policija prilično nezainteresovana da obavi pravi uviđaj, da uzme otiske prstiju i slično i u takvim gradovima su krađe sve češće i češće. Tamo gde policija ozbiljnije traga za počiniocima ipak je broj krađa manji ili se bar drži pod kontrolom. Neki trgovci u glavnom gradu su se žalili da i migranti sve češće obijaju trafike i male radnje, posebno su to radili početkom ove jeseni", kaže za "Novosti" Dragoljub Rajić, privredni konsultant.
 
U većini trgovina kažu da kafa i čokolada spadaju u artikle koji se najviše kradu. Uglavnom se biraju skuplji i luksuzniji proizvodi. Na listi "top 10" proizvoda koje kradljivci najčešće maknu sa polica su kafa, čokolade, žvake, pića, konzerve, brijači, zatim pršute, kačkavalj, dezodoranzi...
 
"Krađe sve više ne poznaju godine, pol, ni obrazovanje, a kradljivci se dele na profesionalne i one koji zaista nemaju dovoljno za život. Najviše se kradu kafa, čokolade, žvakaće gume, a suhomesnati proizvodi postaju artikli sa značajnijim udelom u krađama. Popularne su i zubne paste, konzerve, aparati za brijanje, zatim sezonska roba, poput preparata za sunčanje, protiv komaraca", tvrdi Olivera Ćirković, PR menažder "Univereksporta".
 
Prodavačica Milena Stanković kaže za "Novosti" da svakodnevno vodi borbu sa kradljivcima i da u marketu gde radi nema pravila ni u tome koji su proizvodi na meti lopova.
 
"Dešavalo nam se i da devojke kradu kupke, dezodoranse, a oni što piju sve čega se domognu", kaže Milena.
  • Pozdrav lopovima

    29.11.2016 12:52
    Lopovi u prodavnicama najčešće nose uniforme kompanije za koju rade.
    Ti lopovi kradu poštene ljude mnogo češće nego lopovi koji kradu čokolade i kafu.
    Uglavnom kradu sirotinju koja kupuje "topli obrok" - za 2-3 dinara.
    Zatim kradu starije i nejač za koju smatraju da im ne mogu napraviti problem, ili da ne umeju poslati email Upravi u Beogradu, naravno, gde bi drugo.
    Uvek imaju isplanirano opravdanje za krađu, kao da su završili PR ili marketinški kurs.
    Uglavnom kradu na nepromenjenim cenovnim deklaracijama i "akcijama" kao i "poklonima".
    Tek kada netsane tih krupnih, redovnih lopova - možemo govoriti o jajarama željnim čokolade i kafe.
    Jajara je uobičajen izraz u kriminalnom društvu i zatvorima, za veoma bednog i jadnog lopova nedostojnog pomena, koji se uvek bavi sitnim krađama.
    Pozdrav svim poštenim blagajnicama i poslovođama prodajnih jedinica velika 2-3 lanca,
    koji se kod nas NE sprovode organizovani kriminal.
  • Penzioner

    29.11.2016 12:33
    Sankcionisati
    u zatvoru pod hitno, kradja je kradja nema tu sitne kradje!
  • Komšija Živan

    29.11.2016 12:32
    Degustatori
    Njih ste zaboravili...
    Par keksa fali u kutiji, otvorena pakovanja žvaka i bombona, prazni omoti čokolade,
    otpijeni guljaj ili dva jogurta, fale čepovi sa zaslađenih vodica kada su neke nagradne
    igre...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.