Ivanka Raspopović i Ljiljana Bakić među 100 najboljih žena arhitekata Evrope

Ivanka Raspopović i Ljiljana Bakić našle su se među 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od 1918. do 2018. godine, u knjizi "MoMoWo - 100 radova u 100 godina - Evropske žene u arhitekturi i dizajnu - 1918-2018".
U okviru projekta "MoMoWo - Modern Movement Women", koji realizuje šest zemalja Evropske unije - Francuska, Holandija, Italija, Slovenija, Portugalija i Španija, specijalni žiri je odabrao 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od jednog veka i svakoj dodelio određenu godinu u objavljenoj knjizi.
 
Među njima su se našle članice Akademije arhitekture Srbije - Ivanki Raspopović za Muzej savremene umetnosti dodeljena je 1965. godina, a Ljiljani Bakić za halu "Pionir" 1973. godina.
 
Knjiga je prvi put predstavljena na izložbi u Istorijskoj zgradi na Univerzitetu Oviedo u Španiji u julu ove godine, a zatim i na izložbama u Lisabonu u septembru i Grenoblu ovog meseca. Očekuju se promocije na izložbama u Amsterdamu u martu naredne godine, Ljubljani u aprilu i Torinu u junu, navedeno je u saopštenju Akademije arhitekture Srbije.
 
Ivanka Raspopović je rođena 1930. godine u Beogradu, a preminula je u junu prošle godine. Završila je Arhitektonski fakultet u Beogradu 1954. godine. Profesionalni angažman započela je u građevinskom preduzeću "Rad", a veći deo radnog veka provela je u "Srbijaprojektu".
 
Najvažnije arhitektonske objekte projektovala je u saradnji s Ivanom Antićem. Zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, za koju su autori 1965. godine dobili "Oktobarsku nagradu", smatra se za remek-delo arhitekture socijalističkog modernizma u Jugoslaviji. Pored zgrade MSU, s Antićem je projektovala i Muzej "21. oktobar" u Kragujevcu.
 
Ljiljana Bakić, ženska je strana čuvenog arhitektonskog dua "Bakić & Bakić". Što samostalno, što u saradnji sa svojim mužem Dragoljubom Bakićem, projektovala i realizovala veliki broj objekata u Beogradu, drugim gradovima Srbije, ali i u inostranstvu. Radila je u "Energoprojektu", kao i njen suprug.
 
Njihovo najpoznatije delo je sportska dvorana "Pionir", a uz nju i ledena dvorana "Pionir". Ova dva objekta predstavljaju arhitektonske ikone post-modernističkog Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Kreativni tim "Bakić&Bakić" poznat je i po dva velika stambena naselja u Beogradu: Nova Galenika u Zemunu i Višnjička Banja. Nažalost, planirani sadržaji nisu nikada izvedeni u potpunosti – ni stanovi, ali ni centralne i prateće funkcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.