Očevi ne prisustvuju porođaju iz straha

Očevi se retko kad odlučuju da prisustvuju porođaju svojih partnerki, iza čega se najčešće krije strah, nesigurnost, ali i mentalitet očeva.
U mnogim porodilištima očevi mogu potpuno besplatno da prisustvuju porođajima. Ipak, to što je ova usluga besplatna nije povećalo broj očeva na porođaju. 
 
"Porođaju prisustvuje jedan ili dva supruga u proseku na 25 porođaja. Ne dolaze u većoj meri verovatno jer im je nelagodno ili nisu dovoljno pripremljeni. Možda je i to stvar našeg podneblja. U našem porodilištu postoje tri prostorije u kojima je moguće organizovati prisustvo oca na porođaju", kaže direktorka Ginekološko akušerske klinike "Narodni front" Snežana Rakić
 
Kako piše "Blic", očevi mogu da besplatno prisustvuju porođaju i u Kliničko bolničkom centru "Zvezdara" i "Zemun", kao i u Kliničkom centru u Nišu, gde se pre odobrenja proverava i psihičko stanje roditelja. Međutim, jedan od razloga zašto porođajima ne prisustvuje veći broj očeva može biti i komplikovana procedura dobijanja odobrenja.
 
"Tu uslugu uglavnom traže muževi žena koji borave u inostranstvu. U jednom od 100 porođaja prisustvuje otac. Prethodno je potrebno da se urade brisevi, da bude adekvatno obučen i da ima dozvolu direktora KBC 'Zemun' i moju", objašnjava upravnik Bolnice za ginekologiju i akušerstvo u Zemunu Tomislav Stefanović.
 
"Kada muškarci ugledaju bebu u prvim minutima života, obično su prvo malo uplašeni. jedna od najboljih priča jeste kada je jedan od supruga bio jako motivisan da prisustvuje porođaju od samog početka trudnoće. On se pripremio i stalno pitao da li ćemo ga pustiti da od prvog momenta bude u porodilištu pored svoje supruge. Kada je porođaj počeo, bio je pored supruge gotovo do samog kraja porođaja. I čak je aktivno učestvovao, govorio joj kako da diše i sve što je naučio u školi roditeljstva. Kada je shvatio da je porođaj vrlo blizu, odjednom je pitao: 'Da li mogu da izađem i da popijem kafu pa da se vratim kada se sve završi?' Doktori su ga pustili. On se uredno presvukao, otišao na kafu u obližnji kafić i vratio se stvarno kada je sve bilo gotovo. Čak je i supruzi to bilo smešno. Verovatno se prepao, ali nije želeo da prizna", priseća se doktorka Rakić.
 
Umesto supruga u porođajnoj sali može da bude bliska osoba koju trudnica izabere. To su najčešće kuma ili majka.
 
Jedno od porodilišta u kojima očevi ne mogu da prisustvuju porođaju jeste i novosadska Betanija.
  • Ćata

    01.12.2016 08:44
    Mnogo hteo, mnogo započeo
    Ja sam želeo, ali su me u Betaniji najurili kao šugavo pseto. Nisam stigao ni do ultrazvuka... Ne može ni da platiš.
  • Otac

    01.12.2016 07:43
    Stiče se utisak...
    ... da u Betaniji postoji takva opcija.
    Ali ne, tehnički uslovi nisu ispunjeni, novo krilo stoji neiskorišćeno... Sram vas bre bilo, propustio sam rođenje deteta zbog vaše nesposobnosti da proširite kapacitete! Cirkus...
  • buba

    30.11.2016 22:03
    Moj bi se prepao,mozda bi pao i u nesvest.Otkud znam.Samo znam da krv ne moze da podnese,a cim kine jednom ili dva puta,odmah je bolestan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.