Za udese će biti odgovorni i putari

Preduzeća koja grade i održavaju puteve u Srbiji, neće više moći da prođu nekažnjeno za nekrpljenje udarnih rupa ili neotklanjanje mogućih uzroka saobraćajnih udesa, pa čak i ukoliko ih "iznenadi sneg u januaru".

Prema predlogu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja u Srbiji putarima će pretiti kazna od 300.000 do dva i po miliona dinara. Odgovorno lice u "upravljaču javnog puta" može, za isti popust biti kažnjeno od 20.000 do 200.000 dinara.

Predlagač novog Zakona je umesto samo jedno člana 156, u važećem zakonu, sad predvideo čak 15 novih članova koji će se odnositi na izgradnju i održavanje puteva.

"Želja je bila da se najpreciznije moguće definišu svi problemi koji su se pokazali u praksi, da se ne bi dogodilo da se ne zna ko je i za šta nadležan i ko je odgovoran", kaže direktor komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović.

Postojeći član 156 se menja i sada u njemu stoji da putevi moraju biti planirani, projektovani, izgrađeni, štićeni, rekonstruisani i održavani da se saobraćaj na njima može odvijati bezbedno.

Upravljač javnog puta moraće da ubuduće preduzima mere u cilju otklanjanja opasnosti na putu i dužan je da se organizaciono za to pripremi. Dužan je da budu opremljen svim sredstvima kvalitetne komunikacije, pa će morati da reaguju na dojavu ne samo MUP i inspektora, nego i građana koji će moći da pošalju informaciju i sms-om, mejlom, vajberom ili telefonom.

Podsetimo, sa 16.000 kilometara puteva kojima je potrebna hitna obnova, Srbija je na dnu lestvice po kvalitetu kolovoza u Evropi. Na listi Svetskog ekonomskog foruma, srpski putevi su po kvalitetu na 120. mestu od ukupno 140 zemalja. Prema podacima Građevinsko-industrijske komore, godišnje se samo na sanaciju saobraćajnica i pokrivanje grešaka koje su mogle da budu otklonjene da su poštovane sve procedure, potroši nekoliko desetina miliona evra.

Dodajmo još da Novosađani imaju mogućnost da prijave oštećena na putevima u Novom Sadu. Oštećenja se mogu prijaviti OVDE

A kako naplatiti štetu na kolima zbog rupa na putu, možete pročitati OVDE.

  • Goran NS

    01.12.2016 10:01
    HA HA HA
    eto ovom gl...m narodu da se malo raduje
    :)
  • Ne nadajte se

    01.12.2016 09:44
    Kao i gomila drugih zakona, i ovo ce biti mrtvo slovo na papiru, tj uvek ce ispasti da nije rupa kriva, samim tim ni putar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.