Obeleženo 75 godina od deportacije Jevreja i Roma u logor Sajmište

Nevladine organizacije šetnjom su obeležile 75 godina od deportacije jevrejskih i romskih žena i deca u logor na Sajmištu u Beogradu.
Komemorativni program "Stazama sećanja" počeo je okupljanjem ispred vrtića Skadarlija koji se nalazi na uglu ulica Džordža Vašingtona i Dalmatinske , gde se 1941. nalazilo sedište "Policije za Jevreje i Cigane", a odakle su potom žene i deca deportovani u logor na Sajmištu.
 
Povorka od 60 ljudi koja je na rukama imala žute trake, pešačila je do Sajmišta gde su čitana pisma bivših logorašica i gde su ostavljene žute trake u znak sećanja na žrtve.
 
Predstavnik Centra za istraživanje i edukaciju Nikola Radić kazao je da su nemački okupatori između 8. i 12. decembra 1941, veliki broj žene i dece jevrejske i romske nacionalnosti sproveli u logor na Sajmištu, i da su već u maju 1942. skoro svi oni bili ubijeni.
 
"Smatramo da bi današnji dan, Dan ljudskih prava, trebalo da koristimo i kao Dan sećanja na ove nastradale i da ovakvim komemorativnim skupovima u budućnosti podsećamo na ove događaje iz naše istorije koji ne smeju da se zaborave", kazao je on.
 
Učesnici današnje šetnje Beogradom nosili su plakate na kojima je pisalo "Oni koji ne pamte prošlost prinuđeni su da je ponavljaju", kao i "Svako ima pravo na život, slobodu i bezbednost".
  • u prolazu

    12.12.2016 09:35
    @Pufta i Baltazar
    Opet generalizovanje, jer čitate ostrašćeno, sa pola mozga.

    Šta nije jasno u tome da je Srbija bila okupirana sa Vladom koju je NAMETNUO III rajh!?
    Šta nije jasno u tome da je NDH bila saradnik istog rajha sa direktnim sprovođenjem njihove politike, ozakonjeno Ustavom!?

    Šta nije jasno u tome da je DEO Srba bio na strani okupatora, radeći najstrašnije stvari za njih!?
    Šta nije jasno u tome da je to bila ZVANIČNA DRŽAVNA POLITIKA NDH!?

    Zašto generalizovanje celog sveštenstva, iako znamo da je većina njih bio u "kućnom" pritvoru po manastirima, a veoma značajan broj i po nemačkim logorima!?
    Za NDH znamo da su crkvena lica blagosiljala, čak i predvodila, užasne krvave pirove nad nedužnim stanovništvom! Tamo tražite izuzetke, dok ovde ne priznajete većinu, već generalizujete zbog manjine! Zašto?

    Sve ovo je izvanredno objašnjeno u knjizi zagrebačkog Jevreja, Viktora Novaka, MAGNUM CRIMEN, skupa sa 2 poglavlja koja su komunisti izbacili, a opet su dostupni javnosti. Eto vam knjiga koju nije pisao ni Srbin, ni neko iz Srbije, ni neko što posebno voli Srbe!

    Zaista mislim da treba da se obrazujete pre komentarisanja na ovakve teme, i nijednom reči ne branim bilo koga ko je činio zločine, ali, složićete se da nije isto kad je u pitanju državna politika, kao postupci neke vlasti nameštene od strane OKUPATORA!

    Samo toliko!
  • Pufta

    11.12.2016 12:07
    @u prolazu
    Evo, ja se izvinjavam zbog sopstvene gluposti. Cenim da su ustaše ubijale i po Kragujevcu, Kraljevu i drugim gradovima. Srblji su fin narod - ne bi oni u Nedićevce i Ljotićevce koji su inače lovili ljude po ulicama za Nemce.
  • Baltazar

    11.12.2016 11:36
    U prolazu bez mozga
    Dušegupku kamion su vozili upravo srbi i to je bilo odobreno od strane Nedićeve vlade uz blagoslov crkvenog sveštenstva. Baš kao i poštanskim markicama na kojim a je pisalo "juden frei"

    Sve o Sajmištu možete pročitati i naučiti sa sajta Jovana Bajforda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.